2010-04-09 00:33:40• hírek • Szatmar.ro

Gera-gólpassz és elődöntő

A Liverpool fordított a Benfica ellen, a Hamburg és az Atletico megtartotta előnyét.

Csütörtök este kialakult a labdarúgó Európa-liga elődöntőinek a párosítása is, miután a még állva maradt nyolc csapat lejátszotta a negyeddöntők visszavágóit. Érdekesség, hogy míg a Fulham és a Hamburg megduplázta első meccsen szerzett előnyét, az Atletico Madrid pedig megtartotta azt, csak a Liverpool tudott fordítani.

A magyar labdarúgás szempontjából már-már történelmi meccsre került sor Wolfsburgban, ahol a Gera Zoltánnal felálló Fulham szerette volna megtartani az első meccsen szerzett 2-1-es előnyét. Ez a kísérletük oly jól sikerült, hogy rögtön az első percben növelték is fórjukat, amikor Gera tálalt Zamora elé, aki fantasztikusan vette át a labdát, majd megszerezte a vezetést. Az első félidő nem hozott túl sok izgalmat, a hazaiak nem tudtak nyomást gyakorolni a londoni kapura, míg a túloldalon nem volt túlságosan sürgős az újabb támadások vezetése. Ennek ellenére Gera és Zamora okozott némi izgalmat a német kapu előtt.

A második játékrész is hasonló koordináták közepette csordogált egy ideig: a hazaiak képtelenek voltak veszélyes helyzetet kialakítani, a Fulham pedig próbálta tartani a labdát. Az események az utolsó negyed órában pörögtek fel, amikor is előbb Schwarzer mutatott be bravúrt Dzeko lövésénél, a másik kapu előtt pedig Benaglio védése kergette őrületbe Daviest. Néhány perccel később Murphy lövését Barzagli a gólvonalról mentette, hogy aztán a 84. percben Dzeko a kapufát találja el.

A Fulham újabb győzelme mellesleg azt jelenti, hogy az ezúttal 82 percet a pályán töltő Gera Zoltán 2003 óta az első magyar játékos, aki bejut valamely európai kupa elődöntőjébe. Akkor Buzsáky Ákos a Porto színeiben vitte véghez ezt a bravúrt, sőt, meg is nyerte a sorozatot egy bizonyos Jose Mourinho irányítása alatt.


Gera gólpassza elődöntőt ért a Fulhamnak fotó: .fulhamfc.com
Gera gólpassza elődöntőt ért a Fulhamnak fotó: .fulhamfc.com


Európa két meghatározó csapata nézett egymással farkasszemet az Anfield Roadon, ahol a végig fölényben játszó Liverpool Kuyt és Lucas góljaival bő fél óra alatt ledolgozta hátrányát a Benficával szemben. Az angolok a második félidőben is könyörtelenül kihasználták helyzeteiket, ekkor Torres duplázni tudott, míg a portugálok, leszámítva Cardozo szabadrúgását, amellyel 3-1-nél kissé izgalmassá tették a végjátékot, nem tudtak helyzetbe kerülni.

A Hamburg 2-1-es előnyének tudatában lépett pályára Liegé-ben, ennek ellenére megnyomta az elejét, Aogo, Tresche majd Petric is ráhozta a szívbajt a Standard szurkolóira, amire csak Carcela-Gonzalez tudott válaszolni. A találkozó a félidő derekán pörgött fel igazán, amikor negyed óra alatt három gólt is született. A 20. percben Ze Roberto beadása után Petric használta ki Bolat kapus hibáját és szerzett vezetést a németeknek, amit de Camargo tíz perccel később egy csúsztatással kiegyenlített. A meccs legszebb jelenetét a 35. minutumban mutatta be Petric, amikor Aogo beadása után ollózva lőtt a hálóba. A második félidő egy van Nistelrooy-helyzettel kezdődött, amire Witsel válaszolt, majd sokáig nem történt semmi érdemleges. A belgák nem tudtak közel kerülni Rost kapujához, ráadásul a 92. percben a teljes hazai védelem tehetetlen volt Guerreróval szemben, aki bebiztosította a Hamburg győzelmét.


Petric (fehérben) mindkét meccsen góllal segítette a Hamburgot fotó: standard.be
Petric (fehérben) mindkét meccsen góllal segítette a Hamburgot fotó: standard.be


Egyetlen olyan találkozó volt, amelyen nem született gól, ez pedig, némi meglepetésre az első meccsen négy találatot (2-2) hozó spanyol rangadó volt az Atletico Madrid és a Valencia között. A fővárosiak hatalmas fölényben kezdtek, Agüero, Forlan, Lopez és Simao azonban nem tudta értékesíteni helyzeteit. Az szünet előtt tudta csak kiegyenlíteni az erőviszonyokat a Valencia, de csak Villa helyzetéig jutottak. A második félidő hasonló forgatókönyv szerint indult, hisz Forlan, Ujfalusi és Raul Garcia is eldönthette volna a továbbjutást a hazaiak részére. Az utolsó negyed órára aztán igazán parázs meccs alakult ki, ekkor ugyanis előbb Forlan, majd a másik oldalon Villa találta el a kapufát, az utolsó percekben pedig de Gea két hatalmas bravúrral mentette meg az Atletico továbbjutását. A Valencia ezzel úgy esett ki, hogy legutóbbi négy meccsén nem kapott ki. Igaz, nem is nyert - erről a Werder Bremen hívei tudnának mesélni. Az Atletico viszont ugyanúgy nem tudta megnyerni az utóbbi négy meccsét - erről pedig egy másik zöld-fehér csapat, a Sporting Lisszabon tudna mesélni.

Eredmények (összetettben):

Wolfsburg - Fulham 0-1 (1-3)
gól: Zamora (1.)

Liverpool - Benfica 4-1 (5-3)
gólok: Kuyt (27.), Lucas (34.), Torres (58., 82.), illetve Cardozo (70.)

Standard Liege - Hamburg 1-3 (2-5)
gólok: de Camarago (32.), illetve Petric (20., 35.), Guerrero (92.)

Atletico Madrid - Valencia 0-0 (2-2, idegenben lőtt gólokkal)

Az elődöntő programja, ápr. 22/29:
Hamburg - Fulham
Atletico Madrid - Liverpool

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: