2010-04-29 10:31:24• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Geráék hatalmas lehetőség kapujában

Fennállása legnagyobb diadalát arathatja Gera Zoltán angol együttese, a Fulham a labdarúgó Európa Ligában, ha csütörtök este legyőzi a német Hamburg gárdáját a második számú kontinentális sorozat elődöntőjének londoni visszavágóján.

A Hanza-városban játszott nyitómeccsen nem esett gól, így az angol csapatot már egyetlen találat is a döntőbe segítheti. Az esélyek a magyar futballistát is foglalkoztató szigetországi alakulat mellett szólnak, amelyből a vezetőedző, Roy Hodgson nem kevesebb, mint nyolc alapemberét, közte Gerát pihentette a hétvégi, Everton elleni - 2-1-re elveszített - bajnokin.

"A Fulham megérdemelné, hogy döntőt játsszon - jelentette ki amúgy teljesen érthető elfogultsággal George Cohen, az 1966-os világbajnok angol válogatott szélsője, aki a londoni kiscsapatban töltötte teljes futballkarrierjét. - Nagy lehetőség előtt állunk, s egy vagy két gólra jók vagyunk olyan játékkal, mint amilyet például a Juventus elbúcsúztatásakor mutattunk be. Gera Zoltán és Clint Dempsey együtt elöl nagyon harcosan játszik és képes betalálni, Damien Duff pedig a gólelőkészítésben remek."

Nagy kérdés, hogy a Fulham "faltörőkosa", az idényben eddig 19 gólt jegyzett Bobby Zamora felépül-e Achilles-ín-sérüléséből, de minden jel szerint igen, bár Hodgson óvatoskodva csak annyit mondott: reménykedik, de nincs meggyőződve róla, hogy tényleg hadba vetheti a csatárt csütörtökön. Biztosan nem lesz ott a pályán egy másik támadó, a szintén sérült Andy Johnson.

A Hamburgnál az elmúlt napok a teljes zűrzavar jegyében teltek, de mostanra lecsillapodtak a kedélyek, s a németek egyáltalán nem tettek le arról, hogy az angol fővárosban küzdjék ki a jogot az Európa Liga fináléjában való szereplésre. A Bundesligában a Hoffenheimtől vasárnap elszenvedett 5-1-es, hatalmas verést követően a klubvezetés azonnali hatállyal megvált az eddigi vezetőedző Bruno Labbadiától, s helyébe az eddigi helyettest, Ricardo Monizt ültette.

Aki élete nagy lehetőségét kapta meg ezzel, hiszen eredményes beugrással rögvest meg is szilárdíthatja pozícióját. Ehhez a Hamburgban, amely utóbbi 15 bajnokijából csupán négyet nyert meg, a rendelkezésére állnak olyan kitűnő labdarúgók, mint például Zé Roberto vagy a még leszállóágban is "közveszélyes" Ruud van Nistelrooy.

Nem léphet viszont pályára a Craven Cottage-on Maecel Jansen és Tunay Torun. A Fulham áll ugyan közelebb a továbblépéshez, de nehéz dolga lesz, hogy résztvevőként legyen jelen a május 12-én éppen Hamburgban esedékes EL-döntőn.

A várható kezdőcsapatok:
Fulham: Mark Schwarzer - Chris Baird, Aaron Hughes, Brede Hangeland, Paul Konchesky - Damien Duff, Dickson Etuhu, Danny Murphy, Simon Davies - Bobby Zamora, Gera Zoltán
Hamburg: Frank Rost - Dennis Aogo, Joris Mathijsen, Jerome Boateng, Guy Demel - David Jarolim, Piotr Trochowski, Zé Roberto, Robert Tesche - Ruud van Nistelrooy, Paolo Guerrero
Játékvezető: Cuneyt Cakyr (török)


Gera és csapattársai életük legfontosabb meccse előtt állnak fotó: fulhamfc.com
Gera és csapattársai életük legfontosabb meccse előtt állnak fotó: fulhamfc.com


Az EL másik elődöntőjében az Atlético Madrid az odahaza szerzett 1-0-ás előny birtokában várhatja a Liverpool elleni 90 percet az Anfield Roadon, s egyáltalán nem eretnekség, hogy a spanyolok őszintén gondolják a továbbjutást. Már csak azért is lehetnek így vele, mert míg az angoloknál az első számú csatár, a sérült spanyol Fernando Torres nem játszhat, addig a madridiaknál teljes a keret, miután a rendre hatékony ékpár "másik fele", az eltiltását letöltött Sergio Agüero is ott lesz Diego Forlán oldalán. Márpedig ha csupán egyetlen gólt hoznak is össze, valószínűsíthetően döntős az Atlético.

"Bízom magunkban. Szurkolóink masszív támogatásával a hátunk mögött bárkit meg tudunk verni az Anfielden" - szögezte le ugyanakkor a Liverpool spanyol mestere, Rafa Benítez. Aki azért abban is bízhat, hogy a csapata nem először fordítaná meg idén helyzetét a visszavágón. A Liverpool ugyanis az előző két fordulóban egyaránt 1-0-és vereséget szenvedett a francia Lille és a portigál Sporting Lisszabon otthonában, az Anfield Roadon azonban egyaránt három gólos győzelmet aratott (3-0, 4-1). Legjobb csatára mellett mellesleg a hazaiak a védelmük egyik oszlopára, a szlovák Martin skrtelre sem számíthat, aki még az Urziceni elleni meccsen sérült meg.

A várható kezdőcsapatok:
Liverpool: Pepe Reina - Glen Johnson, Jamie Carragher, Szotirisz Kirgiakosz, Daniel Agger - Dirk Kuyt, Lucas, Javier Mascherano, Steven Gerrard - Alberto Aquilani - David Ngog
Atlético Madrid: David De Gea - Tomas Ujfalusi, Luis Perea, Alvaro Dominguez, Antonio Lopez - Jose Antonio Reyes, Paulo Assuncao, Raul Garcia, Simao Sabrosa - Sergio Agüero, Diego Forlán
Játékvezető: Terje Hauge (norvég)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: