2014-10-15 02:24:15• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

A magyarok az első, a románok a második félidőben intézték el

Megszerezte első győzelmét az Európa-bajnoki selejtezősorozatban a magyar labdarúgó-válogatott: Dárdai Pál együttese kedden a Feröer-szigetek otthonában nyert kínkeservesen 1-0-ra. Románia második idegenbeli meccsén második győzelmét szerezte, ezúttal Finnország ellen.

Feröer-szigetek és Magyarország első alkalommal találkozott egymással és a hazaiak némi meglepetésre hatalmas lendülettel kezdtek, csak a debütáló Dibusz Dénesnek volt köszönhető, hogy nem szerezték meg gyorsan a vezetést: a Ferencváros fiatal kapusa a harmadik percben óriási bravúrral védte Hallur Hansson lövését.

Úgy tűnt, a magyar csapatot megzavarta a feröeriek agresszív letámadása, a párharcok nagy részét a vendéglátók nyerték.  Az első nagy magyar helyzetre közel fél órát kellett várni, igaz, ez sem egy kidolgozott akció, hanem egy szöglet utáni kavarodásból alakult ki, Szalai Ádám pedig megszerezte a vezetést. A Hoffenheim támadója szinte napra pontosan két év után szerzett újra gólt a válogatottban, legutóbb 2012. október 16-án, a törökök ellen volt eredményes.

Nem sokkal később növelhette volna előnyét Dárdai Pál csapata, de Tőzsér Dániel lövése után a kipattanót Nikolics Nemanja közvetlen közelről a kapusba lőtte.  A magyar szövetségi kapitány érthető módon elégedetlen volt a látottakkal, különösképpen a védelem teljesítményével, ezért Nikolics személyében egy támadót beáldozva, a debütáló Fiola Attila becserélésével a hátsó alakzatot akarta megszilárdítani. A játék képében azonban ez sem hozott áttörést, a feröeriek birtokolták többet a labdát, ugyanakkor nagy helyzetig nem jutottak el. A magyarok a vezetést tudatában semmilyen kockázatot nem vállaltak, a hazaiak támadásaiból pedig hiányzott az átütőerő, így az eredmény nem változott.

Románia azzal a céllal lépett pályára Helsinkiben, hogy folytassa a finnek elleni eddigi remek mérlegét: nyolc meccsből hatot megnyert és kettő döntetlenre végződött. A mérkőzés rögtön jubileummal kezdődött, hisz Razvan Rat 100. alkalommal ölthette magára a válogatott mezt, ezzel pedig ötödik románként lépte át az álomhatárt Dorinel Munteanu (134), Gheorghe Hagi (124), Gica Popescu (115) és Bölöni László (102) után.

Perparim Hetemaj aztán majdnem elrontotta a védő jubileumát, ám 14 méterről leadott lövését Ciprian Tatarusanu a 14. percben védeni tudta. Ezzel pedig véget is ér az első félidő krónikája, hisz a játékrészben az enyhe hazai fölény mellett semmilyen érdemleges eseményt nem jegyezhettünk fel.

A második félidő gyakorlatilag azzal kezdődött, hogy a sérült Alexandru Chipciu helyére a 48. percben Lucian Sanmartean állt be. Mint később kiderült, ez fordulatot jelentett a meccs alakulásában, a Steaua középpályása ugyanis oroszlánrészt vállalt a román sikerben. Előbb az 54. percben szögletből varázsolta a labdát Bogdan Stancu fejére, majd a 83. percben ismét remek passzal szolgálta ki a Genclerbirligi csatárát, aki ezúttal 20 méterről bombázott a kapuba.

A következő fordulóban, november 14-én Magyarország Finnországot, Románia Észak-Írországot, Görögország pedig Feröer-szigeteket látja majd vendégül.


Az F csoport keddi eredményei:
Feröer-szigetek - Magyarország 0-1
gól: Szalai (21.)
Finnország-Románia 0-2
gólok:
Stancu (54., 83.)
Görögország - Észak-Írország 0-2
gólok:
Ward (9.), Lafferty (51.)

Az F csoport állása:
1. Észak-Írország  9 pont
2. Románia 7
3. Finnország  4
4. MAGYARORSZÁG  4
5. Görögország 1
6. Feröer-szigetek 0

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: