2014-11-15 03:03:21• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Gera és Papp döntött, nyertek a magyarok és a románok

A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 1-0-ra legyőzte a finn csapatot az Európa-bajnoki selejtezősorozat negyedik fordulójában, így északi riválisát megelőzve feljött a harmadik helyre a csoportban.  A találkozó egyetlen gólját a nyolcvanadik válogatott mérkőzésén szereplő Gera Zoltán szerezte a 84. percben. Paul Papp duplájával nyert Románia is, amely odahaza múlta fölül az addigi csoportelső Észak-Írországot és ezzel az élre is állt.

Ahogyan azt a két szövetségi kapitány előzetesen jelezte, hasonló erősségű csapatok összecsapását láthatta a közönség az első félidőben, amelynek hajrájában a finnek kerültek fölénybe. A vendégek előbb Teemu Pukki, majd Roman Eremenko távoli lövésével ijesztettek rá a Groupama Aréna közönségére, két perccel a szünet előtt pedig Jarkko Uronen próbálkozását Király ütötte a kapufára.

Nem sokkal a fordulást követően Dárdai Pálnak meg kellett bontania védelmét, ugyanis Juhász Rolandnak elrepedt a bordája - a Videoton védője még a szünet előtt sérült meg, de megpróbálkozott a folytatással -, helyére pedig a debütáló Forró Gyula állt be. A játékrész közepét mindét együttes "megnyomta", hazai oldalon Gera Zoltán fejese és a csereként beállt Nikolics Nemanja kapáslövése jelentett veszélyt, míg a túloldalon Markus Halsti egy gyönyörű akció végén ordító helyzetben Forró mellkasát találta telibe tíz méterről.

A hajrában úgy tűnt, kissé elfáradtak a nagy rohanásban a csapatok, de ekkor érkezett a 80. válogatottságát ünneplő, hazai közönségkedvenc, Gera Zoltán, és remek fejesével eldöntötte a három pont sorsát.

A magyar válogatott kedden az orosz csapattal játszik barátságos mérkőzést szintén a Groupama Arénában, a selejtezősorozatot pedig március 29-én a görögök elleni, ugyancsak hazai összecsapással folytatja.

Szintén fontos győzelmet aratott Bukarestben a román válogatott, amely az addig csoportelső észak-íreket látta vendégül. A várakozásoknak megfelelően a két szatmári játékos, Florin Gardos és Eric Bicfalvi nem kapott szerepet a mérkőzésen.

Szintén a várakozásoknak megfelelően a hazai csapat az első perctől fogva támadóan lépett fel, igyekezett ráerőltetni akaratát a vendégekre. Ez sikerült is, az első negyed órában pedig két gólszerzési lehetőséget is feljegyezhettek a krónikások: előbb Vlad Chiriches ollózott látványosan, ám nem túl helyezetten a kapura, majd Alex Chipciu közeli lövése után a lécen csattant a labda.

Maradt a román fölény, Lucian Sanmartean továbbra is remekül mozgatta csapatát, ám a támadójáték akadozott, a helyzetek száma visszaesett. A szünetben Bogdan Stancu helyére Claudiu Keserü állt be, amitől aktívabb lett ugyan támadó szekció, gólt azonban egy védő szerzett. A 74. percben Razvan Rat adott középre, a védők nem tudtak felszabadítani, a lecsorgó labdát pedig Paul Papp közelről bebombázta. A 25 éves dési védő aztán öt perccel később Sanmartean beadása után ezúttal fejjel volt eredményes, beállítva ezzel a végeredményt is.

Magyarországhoz hasonlóan Románia is csak tavasszal folytatja selejtezőbeli küzdelmét, ám kedden Dánia ellen barátságos mérkőzésen lépnek pályára Iordanescu legényei.

Eb-selejtező, F csoport, 4. forduló:
Magyarország
-Finnország 1-0 (0-0)
gólszerző: Gera (84.)

Románia - Észak-Írország 2-0
gólok: Papp (74., 79.)

Görögország - Feröer-szigetek 0-1
gól: Edmundsson (61.)

A csoport állása:

1. Románia            4  3  1  -   6-1  10 pont
2. Észak-Írország     4  3  -  1   6-3   9
3. MAGYARORSZÁG       4  2  1  1   4-3   7
4. Finnország         4  1  1  2   4-5   4
5. Feröer-szigetek    4  1  -  3   2-6   3
6. Görögország        4  -  1  3   1-5   1

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: