2012-02-22 14:14:01• hírek • Póti Orsolya

Gepida leletek a Szatmár Megyei Múzeumban

Gepidák: harcosok és kézművesek címmel nyílt kiállítás február 22-én a Szatmár Megyei Múzeum régészeti részlegén. A kiállításmegnyitón több diákcsoport is részt vett.

Szatmár vidékének és Erdély múzeumainak gyűjteményéből mutat be a gepidák idejéből származó tárgyakat az a kiállítás, mely szerda délután nyílt a Megyei Múzeumban. Az érdeklődők március 16-ig tekinthetik meg a rejtélyes nép múltjából származó darabokat.

A kiállítást Liviu Marta, a múzeum vezetője nyitotta meg, majd Gindele Róbert régész, a kiállítás főszervezője vette át a szót. Gindele beszéde első felében a gepidákról tartott rövid előadást, majd a kiállítás anyagát ismertette.

„A gepida nép eredete rejtély, mindössze annyit tudunk róluk, hogy a gótokkal álltak rokonságban, és minden bizonnyal velük együtt indultak el a germán eredetű népek őshazájából. Skandináviából. A történészek feltevései szerint területeik a kereszténység első évszázadaiban a mai Lengyelország északi vidékén, a Visztula völgytorkánál lehettek" - magyarázta Gindele.

A régész elmondta, a gepidák történelmének első évszázadait érintő források meglehetősen hiányosak. A történelmi feltevések meglehetősen zavaros topográfiai meghatározásokra épültek, éppen ezért a kutatóknak meg kell nézniük melyek azok a konkrét nyomok amelyeket a gepidák hagytak maguk után a III. század végén és a IV. század első felében Románia északnyugati területein.

A tárlat ékszereket, díszeket, kerámiákat, fegyvereket, érméket és egyéb érdekes darabokat foglal magába. Igen látványos a börvelyi feltárás anyaga, mely között több római ezüstpénz is szerepel. A hajdani Ecsedi láp szélén, Börvely külterületén tett újabb felfedezések jelzés értékűek lehetnek, ugyanis a régészek azonosítottak itt egy kis méretű települést, idegen alakzatú épületekkel.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: