2014-10-31 15:09:22• hírek • MTI

Geokronológiai és a geofizikai laboratórium Temesváron

Illusztráció
Illusztráció

A régészeti és a földtani kutatásokat segítő geokronológiai és a geofizikai laboratóriumot alakítottak ki uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetemen és a Temesvári Nyugati Egyetemen (Universitatea de Vest din Timisoara).

A most zárult, több mint 200 millió forintos összköltségvetésű programmal kapcsolatban az egyetemi adjunktus kifejtette, hogy a fizikai és kémiai módszereken alapuló korszerű technikák alkalmazása mind fontosabbá válik a környezeti és örökségvédelmi vizsgálatok során. A régészeti feltárásokra egyre kevesebb idő jut, így a gyors felderítésnek és a lelőhelyek pontos körülhatárolásának jelentősége folyamatosan növekszik. Emellett a földtudományi kutatásokban is terjednek a korszerű kormeghatározási és geofizikai vizsgálatok.

A két felsőoktatási intézmény együttműködésével megvalósult beruházás eredményeként a geokronológiai laboratóriumot Szegeden alakították ki, a geofizikai eszközök pedig Temesvárra kerültek. Ez utóbbi berendezések segítségével a régészeti objektumok, valamint a földfelszín alatti szennyezések és egyéb környezeti szempontból fontos jelenségek helyzete határozható meg. A geokronológiai módszerekkel a régészeti leletek kora, illetve hosszabb távú környezeti változások üteme, többek között a múltbeli klímaváltozások vizsgálhatók.

Szegeden a faszén, a csontok és a szervesanyag-tartalmú üledékek datálására alkalmas radiokarbon laboratóriumot alakítottak ki, és fejlesztették a kerámiák, üledékek vizsgálatát szolgáló lumineszcens kormeghatározó labort.

Temesváron pedig olyan berendezéseket vásároltak, melyek mágneses, elektromos mérésekkel, mesterséges rezgéshullámokkal vagy radar elven működő eszközökkel alkalmasak a lelőhelyek földerítésére, földfelszín alatti térképezésre vagy rétegtani vizsgálatokra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: