2009-11-23 10:46:16• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Basescu és Geoana a nyerők

Az első hivatalos részeredmények szerint is Traian Basescu és Mircea Geoana kerül be a romániai elnökválasztások második fordulójába, a parlament átalakításáról szóló népszavazás pedig érvényesnek bizonyult.

Az Országos Választási Iroda (BEC) hétfőn reggel tette közzé az első részleges eredményeket, amelyek egyelőre a szavazókörzetek 48,41 százalékának a voksait összesítik.

Ezek szerint a Demokrata Liberális Párt (PD-L) támogatásával indult jelenlegi államfő 32,84 százalékot ért el, a második helyen Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje végzett 29,17 százalékkal. A harmadik helyen Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje áll, aki 20,78 százalékos eredményével kiesett a versenyből.

Antonescut Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) jelöltje követi 5,33 százalékkal. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje 4,57 százalékot szerzett, Sorin Oprescu, a függetlenként indult bukaresti polgármester pedig kénytelen volt beérni 3,48 százalékkal. George Becali, az Új Generáció Pártjának vezetője mindössze a voksok 1,85 százalékát gyűjtötte össze. A többi jelölt mind egy százalék alatti eredményt könyvelhet el.

Érvényesnek bizonyult az elnökválasztással egy időben tartott népszavazás - amelyet Basescu kezdeményezett -, hiszen a szavazati joggal rendelkezők 50,46 százaléka adta le voksát. Az állampolgároknak arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy akarják-e a jelenlegi kétkamarás - képviselőházból és szenátusból álló - parlamentet egykamarássá alakítani, és akarják-e, hogy a honatyák jelenlegi létszámát 471-ről lecsökkentsék 300-ra vagy annál kevesebbre. Az első kérdésre a résztvevők 77 százaléka szavazott igennel, a létszámcsökkentést pedig az urnához járulók 89 százaléka támogatta.

A romániai választási szervek várhatóan a következő órákban további részeredményeket tesznek közzé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: