2011-08-18 15:29:53• hírek • MTI

Geoana: nosztalgia a határon túli magyarok kettős állampolgársága

"Aktív nosztalgia" a magyar kormány részéről a magyar útlevél megadása a határon túli magyaroknak - vélekedett Mircea Geoana, a román szenátus elnöke egy csütörtöki osztrák napilapban megjelent interjúban.

A kettős állampolgárság biztosítása Romániában nem okozott felzúdulást; ennek feltehetően az volt az oka, hogy Románia 2009-ben hasonló döntést hozott Moldovával szemben - mondta. "De vannak fenntartások, mindenekelőtt a magyarországi szavazati jog biztosítását illetően" - tette hozzá. Kijelentette, hogy a maga részéről "túlzásnak" tartja a választójog biztosítását.  A határon túliaknak szóló magyar útlevél megadásáról Geoana úgy vélekedett: legalábbis az Európai Unióban nincs rá szükség, mert amúgy is adott a személyek szabad mozgása.

Az ellenzéki szociáldemokrata párti politikus politikai jellegűeknek tartja a Románia schengeni övezethez való csatlakozásával szembeni fenntartásokat. Megoldást jelenthetne - mondta -, ha először csak a repülőterekre terjesztenék ki a rendszert, s a közúti és vízi határok kimaradnának belőle.

A román politikus az interjúban többek közt arról is beszélt, hogy nézete szerint a Románia schengeni csatlakozásával szembeni holland fenntartások, valamint a dániai határellenőrzés újbóli bevezetése is belpolitikai okokra vezethető vissza. Az ügyet sürgősen európai szintre kell emelni, s nem szabad hagyni, hogy a "belpolitika játékszere" maradjon - mondta.
Kitért arra is, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel ellentétben nem ért egyet "a nemzetek Európája" gondolattal.

A válságok, amelyekkel az Európai Uniónak szembe kell néznie, "több Európát" követelnek meg - vélekedett. "Hogyan tud még egy olyan nagy ország is, mint Németország, egyedül ellenállni a globalizált gazdaság nyomásának? Ez utopisztikus vágyakozás, amelynek semmi köze a valósághoz. Rövid távon szavazatokat lehet vásárolni vele, de fenntartható politikát nem lehet vele folytatni" - fogalmazott a román szenátus elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: