2006-09-10 19:12:16• hírek • Noemi Brigitta Boros

Skizofrénia

 Súlyosan hat a beteg mindennapjaira, de társas kapcsolatait is negatívan befolyásolja.

A Lélekbúvár rovat eheti számában a skizofréniát mutatjuk be kedves olvasóinknak.

A skizofrénia olyan idegrendszeri megbetegedés, amelynek kiváltó oka még nem pontosan ismert. Lehet öröklődési- vagy idegfejlődési zavarok eredménye, de környezeti tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásában.

A betegség a népesség mintegy 1 százalékát érinti, és általában a 15-ik és 30-ik év között kezdődik el.

A skizofrénia súlyosan hat a beteg mindennapi életére, társas kapcsolataira és az alkalmazkodóképességére is, ugyanis a betegség a gondolkodás, az észlelés és az érzelmi reakciók jellegzetes megváltozásával az egész személyiség megváltozását okozza.

Az orvostudományban az elmúlt évtizedekben végbement fejlődésnek köszönhetően napjainkban már eredményesen kezelhető a betegség egy komplex módszerrel, ami abban rejlik, hogy gyógyszeres- és pszicho-terápiák keverékével gyógyítják a pácienst.  A megfelelő gyógyszer kiválasztásában a beteg kezelőorvosa sok dolgot kell szem előtt tartson. Pácienstől függően a betegség lefolyása, fázisa, a tünetek súlyossága, a gyógyszerek szempontjából a hatékonyság, biztonságosság, tolerálhatóság és a gyógyszer ára mind meggondolást igényelnek.

A gyógyszeres kezelésben az újabb, atípusos antipszichotikumok a korábbi gyógyszerekhez képest szélesebb spektrumban hatékonyak és kevesebb mellékhatással bírnak. Így a pozitív tünetek (pl. hallucinációk, téveszmék) csökkentése mellett javítják a negatív és kognitív tüneteket is (érzelmi kiüresedés, depressziós tünetek, memória). A szkizofrén betegeknél a folyamatos gyógyszerszedés javasolt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: