2011-03-27 09:10:41• hírek • Szatmár.ro

Akik mindig a szívükre hallgatnak

Húsz éves fennállását ünnepelte szombaton a szatmárnémeti Árpád-házi Szent Erzsébet Nőszövetség.

A kerek évforduló megünneplésére a Székesegyház-központtal rendelkező Árpád-házi Szent Erzsébet nőszövetség tagjai mellett az egyházmegye számos más nőszövetségéből jöttek képviselők és lelki vezetők.

A találkozó kilenc órától a Székesegyházban kezdődött, ahol Nm. Ft. Schönberger Jenő paptestvéreivel mutatott be szentmisét. Prédikációja elején az evangélium tékozló fiúról szóló történetéhez kapcsolódva elmondta, ebben az esetben olyan tékozló nőkről van szó, akik már húsz éve tékozolják a szeretetüket, az idejüket, a pénzüket, Isten szeretetére és a felebarátaik szeretetére.

A szentmise után a nőszövetség tagjai átmentek a Püspöki Palotába, ahol megtekintették a Scheffler János személyes tárgyaiból berendezett kiállítást, majd Ft. Hársfalvi Ottó általános helynök, az Árpád-házi Szent Erzsébet Nőszövetség lelki vezetője a Székesegyház plébánián tartotta meg előadását a nők szerepéről az egyházban. Ebben a teremtés könyvéből vezette a nő képét a bibliában a Jézust körülvevő nőkig - akik meglátásában az első nőszövetség megalapítói -, majd a társadalomban betöltött „nő szerep" időbeli változására mutatott rá.

II. János Pál Pápa Mulieris dignitatem kezdetű enciklikájából idézett, melyben a pápa a nő méltóságáról és hivatásáról így ír: „Napjainkban is számos nő tanúságtétele gazdagítja az egyházat, akik teljesítik szentségre szólító hivatásukat. A szent asszonyok megtestesítői a női eszménynek, de példaképei valamennyi kereszténynek, példaképei 'Krisztus követésének', példásan mutatják meg, hogyan kell viszonoznia a menyasszonynak a vőlegény szeretetét." Hársfalvi Ottó ezzel kapcsolatban kiemelte az egyházban nem csak a szentek, de minden hivatását élő nő is nagy szolgálatot tesz a krisztusi üzenet közvetítésében. „Napjainkban szerepük az egyházban egyre jobban növekszik. A hitoktatók nagy része ma már nő, de ugyanígy részt vehetnek az egyháztanácsok munkájában, lelkipásztori aszisztensek lehetnek, különböző szerepeket vállalhatnak az egyházközség életében, és a nőszövetségek munkája által olyan területeket ölelhetnek át, ahová a lelkipásztor nem jut el. "


Szentmise a Székesegyházban
Szentmise a Székesegyházban


Az előadást követően Répásy Mária elnök tett húsz éves visszatekintést, melyben rámutatott a kezdetekre, az eltelt idő alatt támadt nehézségekre, de a sok örömre és kegyelemre is, melyek mindig tovább vitték és segítették az Árpád-házi Szent Erzsébet nőszövetség munkáját. A ma is színes és gazdag program az idősek és betegek látogatását, a szentségimádások vezetését, imakilencedek tartását, szeretetszolgálati munkát és kulturális programokat egyaránt magába foglal, és bizonyítja, hogy az idő nem csökkentett a lendületen, csupán tapasztalattal és szép emlékekkel töltötte meg azt.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Nőszövetség tagjai mellett az eseményen részt vettek a krasznabélteki, csomaközi, mezőpetri, nagykárolyi, nagybányai, felsőbányai, nagytarnai, túrterebesi nőszövetségek, valamint a szatmári Scheffler János nőszövetség képviselői, de tiszteletét tette a „Szent József a munkás" Katolikus Férfiak Szövetsége is, melynek ajándékaképp Koczinger Tibor ügyvezető elnök egy kegyképet nyújtott át.


A Nőszövetség tagjai
A Nőszövetség tagjai


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: