2009-06-07 14:14:08• hírek • Szatmár.ro

Generációk példaképe

Megkoszorúzták a Kálvária templom udvarán levő Simonyi József emléktáblát szombaton, június 6-án, a Szatmárnémetiben is megtartott Simonyi napon.

Számos magyarországi vendég és érdeklődő előtt tartották szombaton 17 órától a Simonyi óbester emléke előtt tisztelegni hivatott rendezvényt, melyen jelen volt báró Emődy Dániel, a Pro Patria Alapítvány elnöke, Szólláth Tibor, a Hajdú Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, és Dr. Papp Csaba, a Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzat képviselője is.

A Kálvária templom udvarán zajlott rendezvényen, a Simonyi emléktábla megkoszorúzása előtt Zágonyi Mihály tárogatóművész játszott hazafias dalokat, Fodor Balázs, a Hám János Iskolaközpont diákja elszavalta Balassi Bálint, Egy katonaének című versét, a magyarországi, ebesi Arany János Művészeti Iskola zongora tagozatának kitűnő növendékei pedig Erkel, Brahms, Weiner, Bartók és Thern zeneműveket játszottak. A nagysikerű előadást Dr. Demeter Lajosné, a művészeti iskola tanára készítette elő.

Szólláth Tibor beszédében Simonyi Józsefről, mint generációk példaképéről beszélt. Egy olyan példaképről, amire a mai kor fiataljainak is szükségük lenne, egy olyan személyről, akinek példamutató életéből, tetteiből, a magyarság is meríthet. Mint kihangsúlyozta, a Kárpát-medence magyarságnak nem ellenségeket kell keresnie, hanem össze kell fognia, hőseibe kell kapaszkodnia, és együtt kell továbbépítenie a jövőt.


Megkoszorúzták a Kálvária Templom udvarán található Simonyi emléktáblát
Megkoszorúzták a Kálvária Templom udvarán található Simonyi emléktáblát


Pap Csaba továbbvitte Szólláth Tibor gondolatait és szintén a jövőbe mutatva hívta fel a figyelmet a magyarság határokon átívelő összetartásának fontosságára. Ezt kell építeni és erre kell szolgáljon a Simonyi emlékére életrehívott rendezvény is.

Ahogy a rendezvény végén a hálás szatmári résztvevőktől elhangzott, Pro Patria kezdeményezése idén is bizonyítéka volt annak, hogy a magyarországi civil szféra és politikum bizonyos képviselői továbbra is testvéri kezet nyújtanak a határon túl élő magyarságnak, időt és energiát nem sajnálva, saját költségen eljönnek, hogy közös múltunkból merítve közös jövőt építsünk. A tervek szerint, a Simonyi napot a következő években is megrendezik, akár hosszabb formában, a szatmári fiatalok aktívabb bevonásával, vetélkedőkkel, kerekasztal megbeszélésekkel és a már megszokott ünnepi műsorral.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: