2009-03-04 17:51:08• hírek • MTI/ITAR-TASZSZ/Reuters/AP

Gázlopás ügyében vizsgálódnak

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatok emberei behatoltak szerdán Kijevben az állami energiavállalat, a Naftogaz (Naftohaz) székhelyére, és "gázlopás ügyében folyó vizsgálat" címén őrizetbe vették az energetikai vámhivatal képviselőjét.

Valentin Zemljanszkij, a cég szóvivője elmondta, hogy az álarcos kommandósok a biztonsági őröket félreállítva törtek be, még igazolványt sem mutattak fel az akció közben.

Az ukrán nemzetbiztonság (SZBU) sajtóosztályának közleménye szerint a Naftogaz tisztségviselői 6,3 milliárd köbméter tranzitgázt tulajdonítottak el több mint 7,4 milliárd dollár értékben.

A vizsgálat a főügyészség felügyelete mellett zajlik - közölte az ukrán nemzetbiztonság, amely arra figyelmeztetett, hogy nagyon határozottan lép fel bármilyen, a vizsgálat ügyeibe történő külső beavatkozási kísérlettel szemben. Értésre adta azt is, hogy ilyen külső hatásnak értékeli egyes parlamenti képviselők fellépését, akik akadályozzák a nyomozócsoportok munkáját.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy ez év február 28-án az SZBU már hivatalosan figyelmeztette az energetikai vámhivatalt, "ne tegyen lehetővé a vámellenőrzés alatt álló tranzitgáz mennyiségére irányuló törvénytelen cselekedeteket".

Julija Timosenko ukrán kormányfő megtorlásnak minősítette a nemzetbiztonsági szolgálatok akcióját az energetikai hivatal munkatársai ellen. Közölte, hogy az általa vezetett pártszövetség (BJuT) parlamenti frakciója beszámolót követel majd a történtekről az SZBU vezetőjétől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: