2010-10-29 09:13:14• hírek • MTI

Gazdasági növekedésre számít az IMF jövőre

Jeffrey Franks
Jeffrey Franks

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslései szerint a román gazdaság a jövő évben nőni fog, a nemzetközi szervezet szakemberei nem számolnak újabb visszaeséssel - jelentette ki csütörtökön Bukarestben Jeffrey Franks.

Az IMF romániai küldöttségének vezetője, aki jelenleg a washingtoni pénzintézet delegációjának élén tárgyalásokat folytat Bukarestben a román hatóságokkal, elmondta: nem vizsgálták felül a korábbi becsléseiket, így számításaik szerint 2011-ben a román bruttó össztermék (GDP) várhatóan körülbelül 1,5 százalékkal nő az ideihez képest, miután az idén várhatóan 1,9 százalékkal csökken a 2009-es adathoz viszonyítva. Tavaly 7,1 százalékos GDP-zsugorodást regisztráltak 2008-hoz képest.

A csütörtöki román sajtó információi szerint a román kormánykoalíció nem tudta meggyőzni az IMF-küldöttségét a kabinet által szorgalmazott adócsökkentésekről. A kormány egyebek között azt akarja, hogy a bérjárulékok a jelenlegi 44 százalékról 41 százalékra csökkenjenek, a személyi jövedelemadó pedig 12 százalékra csökkenjen a mostani 16 százalékról. A kormány a 600 lejes minimálbért 700 lej fölé akarja emelni, de az IMF csak 650 lejig terjedő növelést hajlandó elfogadni.

Mihai Tanasescu, Románia IMF-képviselője ugyanis a Ziarul Financiar című napilapnak kifejtette, hogy több mint 1 százalékkal nőne a GDP-arányos államháztartási hiány a tervezett adócsökkentések és a minimálbér emelése következtében, amit az IMF nem fogadhat el. Hangsúlyozta, a pénzintézet ragaszkodik ahhoz, hogy az idei államháztartási hiány ne haladja meg a GDP 6,8 százalékát, a jövő évben a 4,4 százalékát, 2012-ben pedig a 3 százalékát.

A jelenleg még zajló tárgyalásokon szóba kerül egy újabb hitelszerződés megkötése. Románia várhatóan úgynevezett elővigyázatossági hitelcsomagról állapodik meg az IMF-fel, aminek értéke sokkal kisebb lesz, mint a tavaly megkötött és 2011 tavaszán lejáró 20 milliárd euró többoldalú nemzetközi hitelmegállapodásé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: