2015-07-07 13:45:37• hírek • Szatmár.ro

Gazdaság és etnikumok Szatmárnémetiben 1867 és 1944 között

Anders Blomqvist svéd történész tart előadást és könyvbemutatót a Szent István Kör következő rendezvényen.

Az idei Véndiáktalálkozó keretében a Szent István Kör történelmi előadást és könyvbemutatót szervez. A svédországi Anders Blomqvist történész frissen megvédett doktori disszertációja Szatmárnémeti gazdaságtörténetével foglakozik a dualizmus, valamint a két világháború közötti korszakban, külön figyelemmel az itt lakó nemzeti közösségek helyzetére.

Ebben az időszakban az államhatár többször - oda és vissza is - átlépett a városon, a változások az etnikai rivalizálásban új és új helyzeteket teremtettek. E rivalizálás a helyi gazdasági életben is nyomon követhető, sőt egyik fő mozgatójává vált. Szőcs Péter, a kör elnökének rövid bevezetője után a szerző ismerteti a történeti kutatás eredményeit, majd az angol nyelven megjelentetett doktori dolgozatot dr. Hunyadi Attila, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa értékeli. Végül, szokás szerint, kérdések és vita következik.

Az előadással egybekötött könyvbemutatóra július 11-én, 18 órakor kerül sor a Református Gimnáziumban, a Véndiáktalálkozó keretében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: