2018-01-23 11:38:28• hírek • Szatmár.ro

Gazdagszik a Szatmárnémeti Értéktár

A Szatmárnémeti Értéktár Bizottság tegnap hat javaslatot bírált el pozitívan, így bekerült a városi értéktárba a Véndiáktalálkozó, a szatmári szíves-babos bukó galamb, az egykori Viktória Szálló épülete, az Iparos Otthon, a Zárda-templom és a Kálvária-templom.

Elsőként a szatmári szíves-babos bukó galambra vonatkozó javaslatot bírálták el. Juhos Bertalan tenyésztő, a helyi fajta újjáélesztője is jelen volt az ülésen, így a bizottsági tagoknak lehetőségük nyílt kérdezni, melyet alaposan ki is használtak.


A gyönyörű és röptében időnként bukfencező fajtát Szatmárnémetiben tenyésztették ki, azonban az 1960-as években eltűnt. Juhos Bertalan többéves kitartó munkával ismét kitenyésztette a fajtát, mely 2015-ben európai szintű elismerést is nyert. A szatmári szíves-babos bukó galambot a bizottság javasolni fogja magasabb szintre, az Erdélyi Értéktárba, mivel úgy vélték, jelentősége túlmutat a város határain.


A következő javaslat a Viktória Szállóra vonatkozott. A városközpontban, a színházzal szemben álló épület egykori szépségét idéző képek mellett feltűntek a romlás jelei is: a régen elegáns hotel ma siralmas állapotban van, lényegében bűnözők tanyája és annyira elhanyagolt, hogy a bűztől egyből kifordul, aki belép az ajtón. A bizottság tagjai hangot adtak abbéli reményüknek, hogy az értéktárba vétel által jelentetett nagyobb nyilvánosság segít kimozdítani ebből az állapotból az épület ügyét, és a városi önkormányzat tulajdonában levő, hivatalosan bérházként működő szállót rendbe teszik.


A Kálvária-templomra vonatkozó javaslat tárgyalása során Muhi Sándor megjegyezte, hogy bár az épület a hajdani szatmárnémeti vár legelőkelőbb részén fekszik, ennek lényegében semmi nem őrzi nyomát. Kifejtette: véleménye szerint a templom udvarán levő stációkban meg lehetne jeleníteni - akár művészeti alkotások formájában is - a vár egykori urait, hisz igen magas rangú, jelentős történelmi szerepet betöltött főurak is vannak közöttük.


Az Iparos Otthont szépsége, Szatmárnémeti évszázaddal ezelőtti, meglehetősen falusias kinézetéhez viszonyított hatalmas méretei, valamint a városiasodásban játszott szerepe (itt jártak össze szórakozni, művelődni a helyi iparosok) miatt tartották alkalmasnak a bizottság tagjai nemcsak arra, hogy a helyi értéktárba bekerüljön, hanem arra is, hogy erdélyi értékként legyen majd nyilvántartva.


A Zárda-templom komoly művészeti értéket képvisel, továbbá a hozzá tartozó kolostorral és iskolával együtt a nőnevelés első helyi intézményeiként – az itt tevékenykedő női szerzetesrend munkájának köszönhetően - igen fontos szerepet játszott a nők társadalmi helyzetének, szerepének átalakulásában. A bizottság a Zárda épületkomplexumát is érdemesnak tartotta magasabb szintre javasolni.

 

A Véndiáktalálkozó egyediségével érdemelte ki az értéktárba vételt, hisz a közel százéves múltra vissztekintő rendezvényre évente 2000-2500 egykori szatmári diák látogat haza, köztük olyanok is, akik 65-70 éve érettségiztek. A találkozó közösségi jelentőségét emeli az is, hogy különféle rangos művészeti és kulturális események szerepelnek a programjában. A Véndiáktalálkozót is érdemesnek tartotta arra a bizottság, hogy erdélyi szintre javasolja.


A Viktória Szállóra vonatkozó javaslatot Szilágyi Ottó, a Vándiáktalálkozóra vonatkozót Gönczi Gábor, míg a szatmári szives-babos bukó galambra, a Kálvária- és a Zárda-templomra, illetve az Iparos Otthonra vonatkozó javaslatokat Babos Krisztina nyújtotta be. A bizottság emellett arról is döntött, hogy átveszi a Szatmárnémeti Értéktárba mindazon javaslatokat, melyeket Muhi Sándor (aki a helyi mellett az Erdélyi Értéktár Bizottságnak is tagja) korábban elfogadtatott, így bekerült a városi értéktárba a Németi református templom, a Pannónia (Dacia) Szálló, a szatmárnémeti püspöki palota és gyűjteményei, a szatmárnémeti székesegyház, a szatmári szecesszió, a Kossuth-kert és a Láncos-templom.

 

A korábban meghirdetett vetélkedő folytatódik, január 28-ig fogadja a bizottság a javaslatokat, melyeket a Szatmárnémeti Értéktár nevű facebook-oldalra várnak hozzászólás formájában. A Szatmárnémeti Ertéktár létrehozását a magyar Földművelésügyi Minisztérium keretében működő Hungarikum Főosztály támogatja egy, a Szatmári Gazdák Egyesülete által nyert projekt keretében. 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: