2014-07-18 10:00:22• hírek • MTI

Gázai konfliktus - Izrael szárazföldi hadműveletet kezd

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön parancsot adott a hadseregnek, hogy szárazföldi hadműveletet kezdjen a Gázai övezetben.

Az Erős Szikla nevű hadművelet szárazföldi kiterjesztéséről egyhangúlag határozott a biztonsági kabinet. A döntésben a tízes tévécsatorna szerint kulcsszerepet játszott a hajnali merényletkísérlet Szufa kibuc mellett, ahol 13 fegyveres hamászos izraeli területre hatolt egy föld alatt ásott alagúton.

A hadművelet kiterjesztésének "a kormány által meghatározott célja egy olyan valóság létrehozása, amelyben az izraeli lakosok biztonságban élhetnek terror nélkül, valamint jelentős csapás mérése a Hamász terror-infrastruktúrájára" - áll a hadsereg közleményében.

A tévé értesülése szerint a hadsereg nagy erőkkel vonult be, de célja elsősorban a határ menti 2,5-3 kilométer ellenőrzése, mert a hírszerzés adatai szerint ott mintegy tíz titkos föld alatti alagút található.

Ezeket akarják felszámolni, mert stratégiai veszélyt jelentenek Izraelre. Az ország vezetése attól tart, hogy gázai szélsőséges fegyveresek az alagutakon behatolva izraeli terrormerényletekre és emberrablásokra készülnek.

A zsidó állam biztonsági erői az utóbbi években a Hamász által ásott számos föld alatti alagutat számoltak fel, volt köztük, amely több tucat méterrel a föld felszíne alatt haladt.

A híradó katonai szakembereinek becslése szerint az alagutak feltárása legalább egy hétig, tíz napig tarthat, a hadsereg a jelenlegi mintegy ötvenezer mellé újabb tartalékosok behívásának engedélyezését kérte a kormánytól.

Moti Almóz tábornok, a hadsereg szóvivője arra kérte az erre felszólított gázaiakat, hogy hagyják el házaikat, mert a hadsereg nagy erőkkel fog megjelenni az övezetben. A gázai tengerparti szállodák fél órát kaptak arra, hogy lakóikat evakuálják az eddig ott lakó külföldi tudósítók értesülése szerint.

Beni Ganc vezérkari főnök azt nyilatkozta, hogy "ez egy összetett offenzíva egyszerre a levegőből és a szárazföldön minden erővel". A kettes tévécsatorna közlése szerint a légierő a Wafa kórház területén lecsapott egy rakéta raktárra, s a haditengerészet a gázai kikötőt lövi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: