2011-09-07 09:28:56• hírek • MTI

Gasztronómiai show a sóstógyógyfürdői skanzenben

Csíkmák, pandúrgulyás, dübbencs és meseleves is készül a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű gasztronómiai show-n, amelyet szombaton rendeznek meg a Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdő múzeumfalujában.

Páll István, a skanzen igazgatója szerdán elmondta az MTI-nek, hogy három ország főzőcsapatai 35 helyszínen 80 féle étellel várják a kóstolásra vállalkozó ínyenceket. A menülista még ezután válik véglegessé, de az már biztos, hogy olyan ételkuriózumok is készülnek majd, mint a csíkmák, a pandúrgulyás vagy a dübbencs.
Az egynapos ételshow díszvendége a partiumi Érmellék szakácscsapata lesz: az erdélyi séfek megfőzik az érkörtvélyesi hírességet, a meselevest is. A messze földön híres sásfonásos bútordarabokból is hoznak magukkal egy kiállításra valót - a különös tárlat a múzeumfalu kiállítóházában lesz majd látható.

A skanzen intézményvezetőjének tájékoztatása szerint az előzetes igények alapján több mint nyolcvan főző-sütő sátort építenek fel a múzeum munkatársai a rendezvényre, ahol hagyományos sparhelten, kemencében, gáztűzhelyen vagy szabadtűzön rotyog majd a gyomorba való. Az ínyencek kóstolójeggyel kereshetik fel a sátrakat, és akár minden ételt megkóstolhatnak az elkészítettek közül. A nem mindennapi főzőcskének tétje is lesz, a közönségdíjat az a szakácsgárda kapja, amelyik a legtöbb kóstolói szavazatot gyűjti össze.

A skanzen faluközpontjában felállított sátrakban agráripari termékek ízlelésére is lesz lehetőség, így a penyigeiek híres aszali szilváját, a tarpaiak szilva-, meggy- és más gyümölcsből készült pálinkáját kínálják. Ott lesz a termékek között a nyírségi akácméz és a különböző befőttek garmadája is.

Bár a rendezvény elsősorban az evésről szól, nem mindegy, hogy milyen módon történik a lakmározás - hangsúlyozta Páll István. Ezért lesz érdekes színfoltja a programnak a Slow Food Mozgalom (komótos étkezés) magyarországi követőinek országos találkozója, de a rendezvény keretében tartják ülésüket a Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, valamint a Szabadtűzön Főzők és Sütők Lovagrendje tagjai is. És aki a kóstolás után otthon is el akarja készíteni a Kóstolja meg Magyarországot! ételkülönlegességeit, annak a résztvevők receptjeiből készülő, az ételshow napján kiadásra kerülő szakácskönyv ad útmutatást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: