2012-07-19 09:28:21• hírek • MTI

Gasztronómiai és helyi értékek fesztiválja Nyíregyházán

Céhek, Megyék, Emberek címmel rendezik meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gasztronómiáját és térség helyi termékeit népszerűsítő fesztivált július 21. és 22. között Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn.

Ez a fesztivál az első lépes ahhoz, hogy létrejöjjön egy régiós marketingiroda, amely felhívja a figyelmet a megye természeti, kulturális és gasztronómiai értékeire - mondta Oláh István, a megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. vezetője a fesztivált beharangozó szerdai nyíregyházi sajtótájékoztatón.
A sóstógyógyfürdői Blaha Lujza sétányon megrendezendő, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával megvalósuló rendezvény folytatása a tavalyi Ízek, Megyék, Emberek Gasztronómiai Fesztiválnak - tette hozzá Oláh István.

A szombaton délelőtt tíz órakor kezdődő fesztiválon "kiépítik" az Ízek Sétányát, amelyen a megye öt tájegysége mutatkozik be, azaz Szatmár, Bereg, Rétköz, Nyírség és a Nyíri Mezőség jellemző ételeit kóstolhatja meg a közönség. A közönség így megízlelheti többek között a málékásás töltött káposztát, a tirpák lapcsánkát, a füstös káposztás paraszt pogácsát, a szilvalekváros porlóst és a különböző variációkban elkészített puliszkákat, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakács- és cukrászválogatottja pedig egy igazi magyaros menüvel, babgulyással, csülökpörkölttel és aranygaluskával várja az érdeklődőket.

A szervezők egy pálinkasziget létesítésével szeretnék bemutatni a teljes megyei pálinkakínálatot, emellett a helyi céhek és vállalatok is kiállítják helyben előállított termékeiket, valamint a régi mesterségek rejtelmeibe is betekintést nyerhet a nagyérdemű. A szórakoztatásról helyi zenekarok gondoskodnak, fellép többek között a Madaras zenekar, a Makrohang, a Mystical Plants és a Óperenczia.

A fesztivál második napja csak a zenéről és a táncról szól. A közel kéttucatnyi fellépő között színpadra lép az Everdance és a 4 For Dance, de koncertet adnak néptánc- és hastáncegyüttesek, zumbások és a hastánciskola növendékei is. A gyerekeket játszóház és játékvár várja egész nap.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: