2009-08-05 13:41:42• hírek • Tóth Klarissz

Gasztronómia és egészség japán módra

Az európai - különösen a magyar - ízvilágtól meglehetősen távol esnek a japánok sajátságos, olykor ehetetlennek tűnő gasztronómiai különlegességei.

A teppan-yaki, tempura vagy a ramen elnevezésű ételek nemcsak hangzásukban tűnnek bizarrnak, hanem merész összetételük miatt is. Az elérő főzési módszerek és a szokatlan alapanyagok azonban lassan de biztosan elnyerték a nyugati emberek tetszését is.

Sokan olyannyira behódoltak, hogy egészségük megőrzése érdekében szinte kizárólag jellegzetes japán ételeket fogyasztanak. Míg a nyugati emberek java része azon fáradozik, hogy a fő étkezések közül a vacsorát kiiktassa, addig a japánok éppen a vacsorát tekintik a legfontosabb étkezésnek. Nyugodt szívvel fogyasztanak minden asztalra kerülő ínyencséget, mivel ételeik kevés zsiradékot tartalmaznak.

Ezzel ellentétben szénhidrátban jóval gazdagabbak. Táplálkozáskutatók szerint ennek is köszönhető, hogy a szív-, érrendszeri- és daganatos megbetegedések térségükben jóval ritkábban fordulnak elő, mint a nyugati országokban. Az emésztőrendszeri megbetegedésekkel és gyomorproblémákkal küszködők száma azonban jóval nagyobb, mivel ételeiket meglehetősen sok sóval ízesítik. A bőséges sófogyasztás idővel megbosszulja önmagát.

A japánok hosszú életének titka a rendszeres mozgáson kívül valóban az egészséges táplálkozásban rejlik, mivel bőségesen fogyasztanak rizst, halféléket, hüvelyeseket, különböző magvakat és meglehetősen sok szóját is. Számos kutatás bizonyítja, hogy a szója alapú élelmiszerek fogyasztása fontos szerepet játszik a mellrák kialakulásának megelőzésében. Kevesen tudják, hogy a szója alapú ételek az ösztrogén női hormonhoz hasonló anyagot tartalmaznak.

Ezek a hormonok többek között a változókorban lévő nőknek is védelmet nyújtanak. Ugyanakkor térségükben jóval kevesebb a túlsúlyos ember, a cukorbetegek és a csontritkulásban szenvedők aránya is meglehetősen alacsony. Míg a magyarok egy-egy étkezés alkalmával legfeljebb háromféle ételt fogyasztanak, addig a japánok a főétkezések alkalmával a lehető legnagyobb változatosságra törekednek, ami akár hét fogást is jelenthet. Ezeket nem egymás után tálalják, hanem minden fogás egyszerre kap helyet az asztalon, így mindenki kedvére válogathat belőlük. Mivel a japán ételek java részéhez szükséges alapanyagok többnyire az itthoni üzletekből is beszerezhetők, így egy-egy egészségkímélő japán menü összeállításával akár otthon is kísérletezhetünk.


Sokak életét megkeseríti a pattanásos, tág pórusú és aknés arcbőr Toth Klara: képaláírás

Absztrakt gasztronómiai különlegességek, ízletes csemegék japán módra


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: