2009-09-07 14:59:28• hírek • Tóth Klarissz

Gasztronómia és egészség indiai módra

Napjainkban egyre népszerűbbek a különböző főzőműsorok, melyek lehetőséget kínálnak arra, hogy a főzés világában járatlanok is megtanulják néhány étel elkészítését, illetve a különböző gasztronómiai fogásokkal jobban megismerkedjenek.

Az étkezés kultúrája, a szakácsművészet kultúránkét nagy eltérést mutat, de éppen ez az izgalmas benne. Azok, akik a magyaros ízektől merőben eltérő ínyencségeket szeretik, bátran kalandozhatnak az indiai gasztronómia világában. A megszokott magyaros ízek és ételek helyett olykor jól jön némi változatosság. Az indiai konyha remekeinek elkészítése nem ütközik különösebb nehézségbe, mivel az alapanyagok többsége a hazai üzletekben is beszerezhető. A többi csak a ráérzéstől és a türelemtől függ. A magyaros ételek java részének egyik fő alapanyaga a hús, nálunk a húst hússal elv dominál. Indiában azonban a húsevés vallási és erkölcsi alapokon nyugszik. A vegetáriánusok körében világszerte nagy népszerűségnek örvend az indiai konyha.

Az ételek meglehetősen változatosak és a lehető legsokszínűbben készíthetők el. Aki még nem járt Indiában, az interneten található megannyi recept segítségével is elkészíthet néhány kiváló ételt. Egy nemrégiben készült táplálkozási szokásokról szóló felmérés eredményei szerint, azok a személyek, akik az átlagosnál gyakrabban fogyasztanak indiai ételeket, kevésbé hajlamosak az allergiára, mint a nyugati étrenden élők. Táplálkozás szakértők szerint ez többek között annak köszönhető, hogy az indiai gasztronómiában az átlagosnál jóval több zöldséget, fűszert és általában véve természetes alapanyagot használnak fel. Ugyanakkor kevés tartósítószert használnak és előre elkészített ételt is meglehetősen ritkán esznek. Általános egészségi állapotuk is jóval jobb, mint a nyugati embereké, ami egészséges étkezési szokásaiknak is köszönhető. Ez cseppet sem meglepő, hiszen az étrend egészségi állapotunkra is kihatással van.

Az indiai gasztronómia ősi gyökerekkel rendelkezik, az ételek sokfélesége és változatosság jellemzi. Hozzávetőleg húszféle fűszert használnak, mint például: gyömbér, menta, kömény, rododendron, szerecsendió, koriander, sáfrány, curry és kurkuma. Alapélelmiszernek pedig a rizs és a lencse számít. Az indiai ételek különleges ízvilágát elsősorban a fűszerek összjátéka adja. Ezek közül a kurkuma a leggyakrabban felhasznált gyógy- és fűszernövény, ami kiváló étvágygerjesztő hatással rendelkezik. Számtalan jótékony hatása van: növeli a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben, antibakteriális hatású, vértisztító, javítja az emésztést, regenerálja a májsejteket és serkenti az emésztést. Néhány kutatás bebizonyította, hogy a sclerosis multiplex kialakulását is megakadályozza. A legnagyobb valószínűséggel ezen fűszer gyógyhatásainak köszönhető, hogy Indiában kevés az Alzheimer betegek száma. Természetesen az egyes betegségek előfordulásának gyakorisága és a fűszerek gyógyhatásai közötti jelenség okát még kutatják.


A kurkuma kiváló vértisztító, javítja az emésztést és étvágygerjesztő hatással rendelkezik

A kurkuma kiváló vértisztító, javítja az emésztést és étvágygerjesztő hatással rendelkezik


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: