2013-04-21 10:56:27• hírek • MTI

Több, mint 150 áldozata van a földrengésnek

A huszadik század kezdete óta összesen 12, a Richter-skála szerinti 5-ös, vagy annál erősebb földmozgás jegyeztek fel a térségben. Köztük a legpusztítóbb a 2008. évi 8-as erősségű vencsuani volt 87 ezer halálos áldozattal.

Legkevesebb 157 halottja és több mint 3000 sérültje van a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban szombat reggel bekövetkezett 7-es erősségű földrengésnek - jelentette a kínai központi televízió.

A súlyos sérültek számát négyszáz körülire teszik. A térségben 140 ezer ember vált hajléktalanná, és vár arra, hogy elköltöztessék, sokan a szabad ég alatt lesznek kénytelenek eltölteni az éjszakát. A mentők éjszaka is folytatják a túlélők utáni kutatást, többek közt hang- és radardetektorokkal, valamint kutyákkal. Jelentések szerint mind a halálos áldozatok, mind a sérültek számát tekintve növekedésre kell számítani.
A földrengés epicentruma a föld felszíne alatt mindössze 13 kilométerrel volt Lusan megyében. Több tucat 3-as erősség feletti utórengést is regisztráltak.

A mentési munkákban csaknem 8 ezer rendőr és katona, valamint tűzoltók, bányamentők, civilek és önkéntesek vesznek részt. Orvosok, egészségügyi dolgozók kétezer feletti létszámban látják el a sérülteket. A hírek közel száz embernek a romok alól történt kiszabadításáról számolnak be.
A legsúlyosabban érintett területen gond a vízellátás, az áramszolgáltatás és nincs távközlési összeköttetés. Három járásban nincs se víz, se áram, összesen csaknem 280 távközlési bázisállomás vált használhatatlanná. Harmincnégy víztározó rongálódott meg. A környező településekhez vezető utakon a közlekedést hegyomlások akadályozzák.

Egy katonákat szállító teherautó a katasztrófa helyszínére igyekezve eddig ismeretlen okból egy folyóba zuhant, ketten meghaltak.
A leginkább érintett járások egyikében, Longmenben 7000 házból 5000 összeomlott. A 3000 lelkes Kucseng falu épületeinek 95 százaléka vált alkalmatlanná arra, hogy lakjanak bennük, az öreg házak a földdel váltak egyenlővé.

Az epicentrumtól mindössze 47 kilométerre lévő rezervátumból, ahol óriáspandák élnek, nem jelentettek sem személyi sérüléseket, sem pandákat ért kárt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: