2015-06-06 08:54:11• hírek • MTI

G7 - Obama a Moszkva elleni szankciók fenntartását támogatja

Az Oroszország elleni szankciók mellett való kitartás fontosságáról igyekszik majd meggyőzni az európai vezetőket Barack Obama amerikai elnök a G7-csoport vasárnap kezdődő bajorországi csúcstalálkozóján, azzal érvelve, hogy Moszkva megsérti az ukrajnai tűzszüneti megállapodást - derült ki a Fehér Ház előzetes tájékoztatásából.

Az amerikai elnöki hivatal tisztségviselői aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a minszki fegyvernyugvási megállapodás és a Moszkva ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedések miatt Kelet-Ukrajnában a héten kiújultak az erőszakcselekmények.

Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a telefonos háttér-tájékoztatón kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "számítása nem változott meg teljesen" Ukrajnával kapcsolatban, és hogy az "orosz agresszió" közepette a szankciók fenntartása a helyes irány, mert azok elrettentően hatnak a még agresszívabb fellépéssel szemben, de időre van szükség, amíg azok kifejtik hatásukat. Példaként hozta fel, hogy Irán tárgyalóasztalhoz ültetéséhez évekre volt szükség.

"Azért fontos fenntartani a szankciókat, hogy azokat a nemzetközi jogot és a nemzetközi normákat folyamatosan megsértő országok ne csak olyan egyszeri büntetésnek tekintsék, amelynek lejáratát képesek kivárni" - mondta Rhodes.

Sürgette a nyomásgyakorlás folytatását és annak demonstrálását, hogy a transzatlanti egységen nem keletkeztek repedések, és hogy Oroszország számára a költségek növekedni fognak.
Az uniós államok vezetőinek a nyáron kell eldönteniük, hogy meghosszabbítsák-e a szankciók hatályát és Obama a Münchentől 100 kilométerre fekvő Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau) erre fogja bátorítani őket. Ugyanakkor, hacsak nem következik be a kelet-ukrajnai válság jelentős eszkalálódása, a jelek szerint sem az Egyesült Államok, sem az EU nem hajlik a gazdasági büntetőintézkedések szigorítására.

Charles Kupchan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának európai ügyekért felelős főigazgatója szerint nincs változás Oroszország Ukrajna-politikájában, ugyanakkor Ukrajna sem fásult bele a konfrontációba. Szavai szerint Washington nem zárja ki annak lehetőségét, hogy "előbb vagy utóbb az oroszok be fogják tartani a minszki megállapodásokat" és hogy a konfliktust diplomáciai eszközökkel lehet majd lezárni.
Mint mondta, az, hogy ennek érdekében hogyan gyakoroljanak nyomást Oroszországra, a tárgyalások témája lesz az elmaui kastélyban.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök a csúcsot megelőzően kijelentette: Oroszországot nem szabad visszaengedni a G7-be, amíg Putyin az elnök. Kanada és Japán kormányfője a csúcstalálkozó előtt felkeresi Ukrajnát.

Barack Obama a találkozót megelőzően külön tárgyal majd Angela Merkel német kancellárral és beszédet mond majd Krun alpesi faluban. Külön találkozik majd David Cameron brit miniszterelnökkel és Haider al-Abádi iraki kormányfővel is, aki részt vesz majd az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel szembeni fellépés megvitatásán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: