2020-01-15 12:40:42• hírek • Bede Emőke

Fúvós hangszerekkel ismerkedtek a gyerekek az első leckekoncerteken

Fotók: Dinu Lipatti Filharmónia Facebook-oldala
Fotók: Dinu Lipatti Filharmónia Facebook-oldala

Amint arról korábban beszámoltunk, a szatmári Dinu Lipatti Filharmónia egy formabontó kezdeményezés által, leckekoncertek segítségével szeretné megszólítani a legfiatalabb nemzedéket.

Az első leckekoncert-sorozat a Varázslatos fúvósok nevet kapta, s ahogyan arra már e név is utal, az egészen fiatal nemzedék ezen interaktív előadások során a fúvós hangszerekkel ismerkedhet meg. E cél eléréséhez a szervezők közismert szimfonikus alkotásokat gyűjtöttek egy csokorba, illetve egy kiváló karmestert, Pop Matei-t is meghívtak, hogy szakértelmével segítse a munkát. A karmester szerint ez egy kivételes lehetőség a gyerekek számára, hiszen ilyenkor még nagyon fogékonyak az új tudás iránt, és ebben a korban a könnyűzene még nem ölte ki belőlük a klasszikus iránti kíváncsiságot. Mint kifejtette, ha szeretnénk, hogy 30 év múlva is legyen igény az olyan nagyszerű előadásokra, mint amilyeneket a szatmári filharmónia nyújt, elengedhetetlen, hogy a fiatal generációt elindítsák a zene ezen ösvényén.


Kovács-Pistuka Emőke, a filharmónia igazgatója egy hétfői sajtótájékoztató során elárulta, a kezdeményezés célcsoportjában ugyanúgy helyet kapnak az óvodások, mint az általános iskolások, de ha igény van rá, a középiskolásokat is tárt karokkal várják. Terveik szerint a jövőben szeretnének havonta legalább egyszer leckekoncerteket szervezni, melyek során bevezetnék a gyerekeket a különféle hangszerek világába. Sajtói kérdésre az intézményvezető elárulta, az első visszajelzések szerint az iskolások vevők a dologra, hiszen a Varázslatos fúvósok sorozat első leckekoncertjeire szempillantás alatt elkeltek a jegyek. Kedden példának okáért a Johann Ettinger Német Nyelvű Elméleti Líceum kisdiákjai töltötték meg a koncerttermet, ahol Pop Matei román nyelvű bemutatót tartott, a szerda nap során pedig magyar nyelven is lehetett barátkozni a hangszerekkel.
Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: