2013-01-04 17:10:12• hírek • refszatmar.eu

Fűtött templom Patóházán

Fűtött temploma van a Patóházi Református Gyülekezetnek. Máthé Róbert Ervin református lelkipásztor elmondta azt is, hogy milyen megvalósításokat vitt véghez a gyülekezet az elmúlt tíz évben.

Nagyon drága, de hatásos templomfűtést sikerült megvalósítani az elmúlt év végén Patóházán. Teljesen új fűtésrendszert építettek ki. A technológia neve: Infrafűtés. Ennek az érdekessége az, hogy nem a levegőt fűti fel elsősorban, hanem az infrapanelek által besugárzott felületet. Így a padban ülő emberek először alulról a lábukra sugározva érzik a meleget azonnal, de ha egy órával az istentisztelet előtt bekapcsolják a fűtést, akkor a levegőt is kellemesen megenyhíti. A munkálatnak az eredményeképpen a mögöttünk álló ünnepen a templomlátogatás aránya is megnőtt, az emberek érthető módon így szívesebben látogatják az istentiszteletet.

Egy évtized eredménye Lassan tíz esztendeje szolgál a lelkipásztor a gyülekezetben és elmondta, hogy az összefogásnak, de leginkább Isten erejének számtalan gyümölcsét érzékelték. „2003-ban jelentősen megszépült a templom belseje. Több generáció konfirmándusainak (2003-2007) a szülei előre kifizették adományaikat, amiből bordó padlócsempét vásároltak a templom számára. Azelőtt egy nagyon régi, csúnya, sok helyen töredezett öntött beton volt a templom járórészein. 2004-ben sikerült a templom padjait lekárpitozni.

2005-ben a parókia belsején sikerült jelentős szépítéseket, alakításokat végezni. 2006-ban a melléképületek átalakításával nagy és praktikus garázzsal gazdagszik az egyházközség. 2007-ben a templombelsőt sikerült ékesítenünk. A padok alatt látszott a föld, csupán egy deszka volt, mely lábtartóként szolgált. A padok alatti teljes felületet szalagparkettel burkoltuk. 2008-ban a gyülekezeti termet újítottuk fel.

A parókia udvarán volt egy régi épület, mely az évek során meghibásodott. Eredetileg melléképületnek épült. Veres Kovács Attila lelkész irányításával ideiglenes lelkészlakássá alakították, amíg az új parókia felépül. Ez volt „a kis ház" 2008-ban ezt az épületet, mely időközben volt raktár, lomtár, otthont adott a parókia udvarán tartott szárnyasoknak, gyülekezeti teremmé alakítottuk. Itt tartjuk a vallásórákat, kátéórákat, bibliaórákat. 2009 joggal nevezhető a csoda évének. Év elején kicseréltük a templom ablakait.

A régi ablakok a templommal egy idősek voltak, ezek helyett tettünk új hőszigetelt ablakokat. Áprilisban templomunk harangjait villamosítottuk. Abban az évben sikerült a templomot külsejében felújítani." - mondta Máthé Róbert, aki nem mellesleg az egyházmegye lelkészértekezleti elnöke is. Az eredményekért egyedül Istené a dicsőség. Soli Deo Gloria!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: