2012-09-11 12:16:17• hírek • Póti Orsolya

Fűtőanyagként használnák fel az elhasznált étolajat

Az Ózon Világnapja alkalmából bemutatóra invitálja az érdeklődőket a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szeptember 13-án. A rendezvény keretében egy olyan gépezetet mutatnak be, mely az elhasznált étolajat fűtőanyaggá alakítja át.

Az ökológiai kalendáriumban minden hónapban szerepel egy-egy olyan esemény vagy világnap, amelyek megünneplésekor a környezetvédelem fontossága előtérbe kerül és tudatosul a lakosság körében. Szeptemberben három ilyen esemény is van, amely felhívja a figyelmet környezetünk védelmének jelentőségére.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség elsőként a az Ózon világnapjára fekteti a hangsúlyt, melyet 1987 óta szeptember 16-án tartanak meg. Ugyanis akkor írta alá 46 ország a sztratoszférikus ózonréteg védelmét szolgáló Montreali Jegyzőkönyvet, amelyhez már több mint 180 ország csatlakozott.

A megyei környezetvédelmi ügynökség 2009-ben programot indított a lakossági használt étolaj begyűjtésére, azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a környezet védelméhez és a környezettudatos gondolkodás erősítéséhez a lakosság körében. Azóta 133 liter használt étolaj gyűlt össze és közel 8.000 személyt sikerült informálni az akcióról.

A program folytatásaként az ügynökség szeptember 13-án, 10 órától egy olyan berendezést mutat be, amely a használt étolajat fűtőanyaggá módosítja. A bemutatóra a Vetési Ipari Parkban egy magyarországi cég közreműködésével kerül sor.

„Eddig összesen 133 liter égett olajat gyűjtöttünk be és tovább szorgalmazzuk ezek begyűjtését, ugyanis ezzel nem csak a környezetünket óvjuk, hanem megoldást nyújtunk a háztartásoknak arra, hogy könnyen és környezetbarát módon szabaduljanak meg a hulladéktól. Egy modern berendezés segítségével az összegyűjtött étolajat fűtőanyaggá alakítjuk, és ezzel akár kisebb lakások, iskolák és óvodák fűtését is biztosíthatjuk." - mondta el Békessy Erzsébet a Szatmár.ro-nak.

Az égett olaj újrafelhasználásának folyamata több szakaszból áll: a begyűjtött olajat megtisztítják, finomítják és fűtőanyagot állítanak elő belőle.

Az ügynökség további rendezvényei az Autómentes Nap, illetve a Takarítás Világnapja alkalmából zajlanak majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: