2009-10-26 14:34:15• hírek • Gozner Gertrud

Fűtési rendszerek nap, szél és vízenergiából

Harminc millió lejes támogatáshoz juthatnak a cégek, ha megújuló energiát szeretnének előállítani - tudtuk meg Békéssy Erzsébettől, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség pályázatokért felelős munkatársától.

Az Országos Környezetvédelmi Alap által kiírt pályázat a szélenergia, a geotermikus energia, napenergia, a biomasszából nyert és a hidroenergia előállítására vonatkozik - magyarázta a szakember. Az erről szóló kiírás hamarosan megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Egy pályázó egy kiírási időszakon belül legfeljebb két projektet nyújthat be, egy év alatt pedig egy vagy több pályázati időszakot is ki lehet hirdetni. A támogatás összege a befektetés értékének legfeljebb felét teheti ki, kivételt képeznek a bukaresti és Ilfov megyei vállalkozások által benyújtott pályázatok, ők legfeljebb negyven százalékát kaphatják vissza a befektetett összegnek.

A megpályázott összeget nem előlegben folyósítják, hanem a beruházás befejezte után lehet visszaigényelni. A program keretén belül létrehozott beruházást a nagyobb vállalkozások esetén legalább öt éven keresztül kell működtetni, kis és középvállakozások esetén ez az időszak minimum három év - magyarázta Békéssy. Ezen kívül az illető cégnek hat hónaponként jelentést kell küldenie az energia-rendszer működéséről.

A program célja, hogy minél nagyobb mértékben kerüljenek hasznosításra az alternatív energiaforrások,  úgy mint a szél, a nap, a biomassza, a hőforrások és a hidroenergia. Rajtuk kívül támogatják a víztisztító állomásokon visszamaradt iszap és egyéb hulladékok fermentációjából származó gázokon alapuló hő- és villanyenergia-nyerést - fejtette ki az ügynökség munkatársa. Így szeretnék csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét, ezáltal kisebb lenne a környezetszennyeződés, és megvalósulna az ökoszisztémák védelme.

A projekt célja, hogy olyan alternatív energia-rendszereket hozzanak létre, amelyek újrahasznosíthatóak, és amely kielégíthetné az adott térség villany- és hőenergia szükségletét. Az Európai Unió célkitűzései szerint 2020-ig az energiaforrások húsz százaléka ilyen megújuló természeti forrásokból kell álljon. További információkat az érdekelt cégek az www.afm.ro honlapon olvashatnak.



A szélenergia egyike a leginkább költség-takarékos megújuló energiaforrásoknak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: