2020-03-19 15:36:02• hírek • Bede Emőke

Füstmérgezés okozta a rabok halálát

Amint arról korábban beszámoltunk, szerda este egy, a szatmári büntetés-végrehajtási intézetben kialakult tűzesethez riasztották a helyi tűzoltókat. A lánglovagok három tűzoltóautóval vonultak a helyszínre, ahova rajtuk kívül három SMURD-rohammentő, illetve a mentőszolgálat további négy mentőautója is kisietett.

Az Országos Börtönigazgatóság (ANP) közleményt még szerda este közleményt adott ki, melyben több, fontos részletről is tájékoztatnak. A közreadott dokumentum szerint a tűz az esti létszámellenőrzés után, egy tízfős cellában alakult ki egy spontán lázadás következében. Ennek okáról egyelőre a börtönnek nincsenek információi, viszont azt pontosítják, hogy a létszámellenőrzéskor még semmilyen elégedetlenségre utaló jelzést nem kaptak az őrök. E kérdésre, illetve arra, hogy kit is terhel pontosan felelősség, csak a belső vizsgálat lefolytatása után lehet pontos választ adni. Az azonban biztos, hogy a mindent átható füst miatt az egész körletet ki kellett üríteni, további egészségügyi ellátásra azonban nem volt szükség, a többi rab és a személyzet is épségben megúszta az incidenst.


Csütörtökön pedig az ügyészség is közleményt adott ki, melyből egyebek mellett az is kiderült, minősített emberölés gyanújával nyomoznak. Mint írják, a három fogvatartott a negyedik emeleti, E 4.1-es jelzésű cellában egy emeletes ággyal és több matraccal elbarikádozta az ajtót, majd utóbbiakat fel is gyújtották. Az incidensben hárman meghaltak, további két főt pedig a helyi kórház sürgősségi osztályára szállítottak. A törvényszéki orvos a boncolást követően megállapította, hogy mind a három férfi halálát füstmérgezés okozta – tájékoztat az ügyészség.


Stefan Teoroc, a Romániai Börtönalkalmazottak Szakszervezetének elnöke egyébként úgy véli, hogy azért gyújtogattak a rabok, mert elégedetlenek voltak a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében bevezetett intézkedésekkel, melyek nem csak az ajtók zárva tartásáról rendelkeztek, de a személyes látogatást is korlátozták. A rabokat ugyanakkor rendszeresen tájékoztatják az országos és a nemzetközi helyzetről, azaz ők is tisztában vannak azzal, hogy miért van szükség e szigorításokra. „Nagyra értékeljük, hogy a többi rab nem vett részt ebben az emberéleteket követelő akcióban. […] Bízom benne, hogy ez az eset gátat szabhat a hasonló jellegű incidenseknek, melyeknek megelőzéséért a személyzet mindent elkövet” – írja Teoroc.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: