2011-03-31 11:30:25• hírek • Szatmár.ro

Fürge spermiumok

A hímivarsejtet leginkább egy soványka ebihalhoz szokták hasonlítani, aminek a férfiak és a nők egyaránt nagy jelentőséget tulajdonítanak. Tudvalevő, hogy a férfi nemi sejt, a spermium minőségét számos tényező befolyásolja. Azok a férfiak, akik gyereket szeretnének erre különösen nagy figyelmet fordítanak.

A szakemberek megállapításai alapján egy „egészséges ondóban" az ondósejtek mintegy 70-80 százaléka mozgásban van. Egy magömlés alkalmával hozzávetőleg 17km/h sebességgel, úgynevezett fúró mozgással haladnak. Ez a mozgékonyság azonban meghatározott ideig tart. Többek között függ a „környezet" hőmérsékletétől és fruktóztartalmától is. A prosztatának is meglehetősen fontos szerep jut, mivel ennek mirigyei által termelt váladék, hígítja a spermát és segíti az ondósejtek vehemenciáját.

Kevés férfi van tisztában azzal, hogy kedvező környezetet biztosít számukra a női nemi szerv váladékaiból származó lúgos vegyhatás, a hüvely savas természete azonban blokkolja, bénítja azokat. Kísérletek bizonyítják, hogy a spermiumok testhőmérsékleten a legvirgoncabbak, hideg hatására azonban vajmi kevés százalékuk mozog, +4 fokon pedig teljesen leáll a mozgásuk. Nem kell pánikba esni, mivel fokozatos felmelegítést követően ismét mozgásba lendülnek.

A spermiumok egyik fő pozitívuma, hogy meglehetősen nagy a hideggel szembeni ellenállásuk. Olyannyira, hogy (folyékony nitrogénben) -190 fokra lehűtött sperma csírasejtjei egészségesek és életképesek maradnak, majd szükség esetén a felmelegítést követően alkalmasak a mesterséges megtermékenyítésre. A modern orvostudománynak köszönhetően a spermát mélyhűtéssel évekig tárolhatják, majd szükség esetén felhasználhatják mesterséges nemzés céljára. Ezért az életképes és nemzőképes spermiumok érdekében lényeges, hogy milyen a férfi egészségi állapota, életformája és nem utolsó sorban a szexuális élete.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: