2015-09-12 09:47:49• hírek • MTI

Furfangos rablók: hamisítványokat tettek az ellopott festmények helyére

Andy Warhol kilenc selyemszitanyomatát lopták el egy Los Angeles-i családi vállalkozás üzletéből: a 350 ezer dollár összértékű alkotások helyére hamisítványokat aggattak ki a tolvajok.

A rendőrség nyomozást indított az ügyben és keresi az ellopott műveket. A jelzéssel ellátott képek a néhai pop-art művész két selyemszitanyomat-sorozatába tartoznak.

Hat alkotás az 1980-ban készült Ten Jews of the Twentieth Century elnevezésű kollekció része. A 150 ezer dollár összértékű alkotásokon Louis Brandeis, Martin Buber, George Gershwin, Sarah Bernhardt, Gertude Stein és Sigmund Freud arcképe köszön vissza.

A másik három ellopott mű az 1983-as Endangered Species című sorozatba tartozik. A 200 ezer dollárt érő képek egy szibériai tigrist, egy fehérfejű rétisast és egy hím kanadai vadjuhot ábrázolnak.

Egy forrás szerint a nyomozók úgy vélik, hogy a tolvajok lefotózták és nagyméretű másolatokra cserélték az eredeti nyomatokat. Az elkövetők feltehetőleg speciális eszközzel vették le a falról a képeket és csavarták szét a kereteket.

A hamisítványok állapotából ítélve a selyemszitanyomatokat feltehetőleg az utóbbi három évben lopták el. A Moviola filmes vállalkozás tulajdonosai nem vették észre azonnal a cserét, csak amikor idén júliusban néhány alkotás megereszkedett és el kellett vinni újrakereteztetni, a boltban lévő szakember észrevette, hogy hamisítványokkal van dolga. Ezeken ugyanis nincs aláírás és sorozatszám.

A tulajdonosok ezután átvizsgálták a kollekciók többi darabját és összesen kilenc hamisítványt találtak. Legalább a nyomatok egyikét eladhatták: 2011 októberében egy fehérfejű rétisast (Bald Eagle) ábrázoló Warhol-kép cserélt gazdát a Bonhams árverésén. A nyomat azonos lehet az ellopott alkotással.

A nyomozók szerint az adásvétel részletei elvezethetnek az eredeti nyomathoz - írta a Los Angeles Times.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: