2018-02-09 07:54:47• hírek • Oszkó Viktória

Funkát tartanak Erdődön

Idén február 10-én, szombaton tartják a Funkát, a svábok hagyományos tavaszcsalogató ünnepét Erdődön.

Ritkaságszámba megy manapság, ha egy-egy közösség feléleszt egy népszokást és meg is tartja azt. Erdődön közel egy évtizede, hogy évről évre összegyűlik a helyi sváb közösség, hogy együtt búcsúztassa a hideg, zord telet.


A funka szó jelentése szikra, az ünnepség alapeleme pedig a tűz. Hogy a fagyos időt elkergessék és bevonzzák a tavaszt, a helyiek hatalmas tüzet raknak majd, hogy a meleg, a parázs és a pattogó szikrák fényt hozzanak a sötét, téli éjszakákba és átvezessenek a fényes, hosszú nappalokat igérő tavaszba.


Szombaton este 18:00 órakor gyújtják meg a szalmából, kukoricakóróból és faágakból készített nagy máglyát. A lángokat mindenki körbeállja majd, hogy együtt énekelhessenek és imádkozhassanak. A Funka során a legények az égő máglya tüzében egy-egy bot végére helyezett fakorongot gyújtanak meg, amelyeknek a népies neve seiba - sájba -, ezeket aztán eldobják, miközben kedvesük nevét kiabálják. 


Miután a tűz kialudt, 20:00 órától az erdődi rendezvényteremben folytatódik az este, ahol hamisítatlan farsangi bál kezdődik. A szervezők kulturális programmal, gulyással és töltött káposztás vacsorával készülnek, és persze a farsangi fánk sem maradhat ki a menüsorból.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: