2009-10-27 13:53:37• hírek • Kertész Róbert/MTI

Fülöp herceg újabb kínos kiszólása

Ismét kínos perceket okozott az udvarnak egy meggondolatlan kiszólásával Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó férje, aki évtizedek óta hírhedt gyakran meglehetősen nyers, odavetett megjegyzéseiről.

A 88 éves herceg szája ezúttal a londoni Buckingham-palotában, a brit-indiai közösség négyszáz befolyásos tagjának részvételével rendezett fényes fogadáson járt el. Fülöp herceg - a The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap keddi beszámolója szerint - éppen egy Atul Patel nevű üzletembert üdvözölt, és amikor a kitűzőről leolvasta beszélgetőpartnere nevét, azt találta mondani neki, hogy "magának elég sok családtagja van itt ma este".

II. Erzsébet királynő férje vélhetően arra próbált "tréfás" utalást tenni, hogy a Patel az egyik leggyakoribb indiai családnév; csak a Nagy-Britanniában élő indiai közösségen belül 670 ezren viselik ezt a nevet. Az esetet még kínosabbá teszi, hogy a fogadást az állami látogatáson - vagyis hivatalosan a királynő vendégeként - Londonban tartózkodó indiai államelnök, Pratibha Patil tiszteletére rendezték.

Fülöp herceg korántsem először hozza kínos helyzetbe a kiszólásaitól már rettegő udvari protokollosokat.
Leghíresebb nyilvántartott tréfálkozásainak egyike Magyarországon hangzott el, 1993-ban, amikor egy brit turistának azt mondta, hogy "maga még nem lehet itt olyan régen, hiszen nincs is sörhasa".
Előkelő helyen jegyzik hivatásos udvari megfigyelők azt a figyelmeztetését is, amelyet 1986-ban intézett Kínában tanuló brit diákokhoz, mondván: ha túl sokáig maradnak, ferdeszeműen térnek haza.
Cate Blanchett színésznővel, akivel egy fogadáson elegyedett szóba, elromlott DVD-lejátszóját akarta megcsináltatni, miután értesült róla, hogy az Oscar-díjas világhíresség a "filmiparban" tevékenykedik.
Néhány éve, az egyik skóciai elektronikai gyárban tett látogatása alkalmával, egy szerinte kevéssé sikerült termékre azt mondta: ez úgy néz ki, mintha egy indiai rakta volna össze. Az udvar ezért a megjegyzésért később nyilvánosan elnézést kért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: