2013-06-10 18:12:41• hírek • Kocsis Zoltán

Fülöp Szabolcs: 2-3 órákat aludtunk, azt is készenlétben

Öt nap alatt két-három órákat aludtak, többször kellett a víz alá merülniük, mentettek idős nőt és állatokat - a szatmári Multisalva Egyesület Szentendre közelében segített a magyarországi árvízvédelemben. Órákon belül eldől, szükség van-e rájuk a Duna déli részén, Romániában is.

Fülöp Szabolcs, Székely István, Jurjuman Bogdan és Muntean Dan csütörtökön indult útnak. Mikor elindultak, még nem tudták, hova mennek pontosan. Csak azt tudták, hogy szükség van a segítségükre. A Multisalva Egyesület négy tagja Mátészalkán találkozott a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület tagjaival. A magyar katasztrófavédelem, sok más szervezet mellett, az ő segítségüket is kérte. Mivel a két egyesület hosszú évek óta együttműködik, ezúttal is közösen indultak az útra. Ráadásul Szatmár megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között is remek a kapcsolat, a megyei tanács is támogatta útjukat.

„Két autóval mentünk Mátészalkáig, teljes felszereléssel. Az autókba alig fért be a sok cucc", mesélte a Szatmár.ro-nak Fülöp Szabolcs. Aztán kiderült, hogy Budapesttől északra, Szentendre és Tahitótfalu közé vezényelték őket. Egy kaszárnyában voltak elszállásolva számtalan civil szervezet tagjaival, önkéntesekkel egyaránt.

„A Budapesti Kutató és Mentőszolgálat tagjaival, akiket jól ismertünk korábbról is, alkottunk közös csapatot mi és a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület. Az öt nap alatt kifogástalanul tudtunk együttműködni. Járőröztünk a vízen, ellenőriztük a gátak állapotát. Mentőcsónakkal, járőrcsónakkal is jártuk a tengernyi vizet", mondta Fülöp.

A csoport tagjainak nem kellett homokzsákokat raknia, nekik sokkal komplexebb feladataik voltak. „Mentettünk állatokat, idős nénit, segítettünk feltenni a padlásra konyhabútort, telepítettünk szivattyúkat. Olyan is volt, hogy eltűntnek hitt személyt kerestünk. Róla aztán kiderült, nincs is eltűnve", számolt be élményeiről a Multisalva vezetője.

A legizgalmasabb és legveszélyesebb feladatok azonban azok voltak, amikor búvárruhát kellett ölteniük és a víz alá kellett merülniük. Egy alkalommal az átszakadt zsilipen kellett elzárni a nyílást a víz alatt. Egy másik esetben egy víz alá került transzformátorházban kellett átkapcsolni mechanikusan az áramot, mivel távvezérléssel nem tudták megoldani a feladatot

.

„A három csapat tagjait úgy osztottuk be, hogy hat-hét óránként váltottuk egymást. A nap 24 órájában szolgálatban voltunk, ami azt jelentette, hogy két-három órákat aludtunk. Azt is úgy, hogy riasztás esetén öt percen belül indulásra készek legyünk", folytatta Fülöp az élménybeszámolót.

A mentési munkálatokból az egész magyarság kivette a részét. „Magyarország minden részéről jöttek speciális alakulatok és önkéntesek. Nagyon sok erdélyi rendszámú autót is láttunk. Az egész magyarság ott volt és segített" számolt be a már-már példa nélküli összefogásról és szolidaritásról Fülöp Szabolcs.

A Multisalva Egyesület négy tagja hétfő kora délután ért haza Szatmárnémetibe. A következő 24 órában pedig eldől, hogy meddig maradnak. Amennyiben szükség van rájuk, készek azonnal indulni a Duna alsó folyásához, Havasalföldre és Dobrudzsába. Természetesen nem egyedül, hanem a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület valamint a Budapesti Kutató és Mentőszolgálat tagjaival.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: