2018-08-10 06:02:20• hírek • Oszkó Viktória

Fülöp Sándor magyar festőművész tiszteletére nyílt kiállítás Szatmárnémetiben

A Szatmár Megyei Tanács, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Fülöp Sándor Alapítvány, valamint a Szatmári Képzőművészek Egyesületének jóvoltából megnyitották a Fülöp Sándor magyar festőművész tiszteletére rendezett emlékkiállítást.

Családias hangulat uralkodott a Szatmár Megyei Tanács Képzőművészeti Galériájában csütörtök délután 16.00 órakor. A szép számban összegyűlt érdeklődőket Fülöp István, Gergely Csaba, Tilinger István és Keresztesi Monica köszöntötték. A megnyitón Pataki Csaba megyei tanácselnök is tiszteletét tette, aki megköszönte a szervezőknek, hogy újra színekbe borították a galéria szürke falait. Külön háláját fejezte Fülöp Istvánnak, a festőművész fiának, amiért bemutatta a szatmáriak életét, ezzel újabb helyi értékeket teremtve.


A hivatalos megnyitó részeként a Gyermekpalota tehetségei szórakoztatták a közönséget, zongorán játszott Grigoriu Alexandra, Doros Carina, Dorian Alexandra és Barla Beata.


Fülöp Sándorról tudni érdemes, hogy 1928. október 17-én született Debrecenben. Gyermekkorát Hajdúböszörményben töltötte és az iskoláit is itt végezte. 1948-ban érettségizett a hajdúböszörményi Bocskai István Református Gimnáziumban. Itt kapott életre szóló elhivatást a természettudományokhoz, a rajzoláshoz és a festészethez. Érettségi után a Képzőművészeti Főiskolára nyert felvételt, azonban a főiskola kollégiumába nem kapott helyet, ezért a debreceni Pedagógia Főiskolára iratkozott be, amely később Egerbe költözött. Mestere a kiváló művész, Adler Miklós volt. A főiskola utolsó félévében Tarpára helyezték gyakorlatra, ahol megismerkedett Uzonyi Matild fiatal tanítónővel, akivel az első találkozáskor megszerették egymást, és 1952-ben házasságot kötöttek. 1959-ben Jármiba költöztek, így került a pedagógus házaspár a Jármi-Paposi Általános iskolába. 1964-től egészen nyugdíjba vonulásáig a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban tanított matematikát, ábrázoló geometriát, rajzot és művészettörténetet nappali és levelező tagozaton. A festészet és a rajzolás egész életét végig meghatározta, és szakmai tudását mindvégig fejlesztette. 2012. június 8-án méltó tiszteletadással kísérték utolsó földi útjára Mátészalkán.
 

A kiállítást egészen szeptember 15-ig lehet megtekinteni.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: