2007-04-22 16:33:36• hírek • Tamás Jakab

Életveszélyes a mikrohullámú sütő?

 Az általános vélekedés szerint működés közben jobb távol maradni tőle.

Vajon hányan gondoltak már komolyabban arra, hogy a rengeteg háztartásban megtalálható mikrohullámú sütők akár az emberi egészségre is károsak lehetnek?

 Egyes eltúlzott nézetek szerint a mikrózás egyenesen degenerálja az ételek molekuláit, és emiatt azok rákkeltővé vállnak. A másik oldal ennek éppen az ellenkezőjét állítja. Az amerikai Cornell egyetem munkatársai szerint a zöldségek esetében sokkal előnyösebb a mikrohullámú sütő, mert sokkal inkább megőrzi a vitamintartalmat, mint a hagyományos lángon való főzés. A szalonna esetében is hasonló a helyzet, itt a rákkeltő anyagok mennyisége alacsonyabb, mint gáz vagy elektromos sütőben elkészített társaiké.

Minden mikrónak azon az elven kellene működnie, hogy az általa gerjesztett hullámok a sütőn belül maradjanak, illetve maximálisan 5 cm távolságban 1 milliWatt/négyzetcentiméter teljesítménysűrűségi határértéket ne lépje túl. Sajnos a régebbi típusú eszközök átlépik ezt a mértéket, de ha biztosak szeretnénk lenni a dolgunkban, vizsgáltassuk be egy elektroműszerésznél.

Addig is tanácsos, hogy a készülék működése közben kisgyermekünk ne nézegesse közvetlen közelről a melegedő ételt, és mi is próbáljunk meg, hogy ne legyünk állandóan a közelében. Használat közben próbáljuk megóvni az ajtaját a különböző sérülésektől, és mindig tartsuk tisztán.

sg.hu  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: