2019-08-01 11:31:59• hírek • Hirado.hu

Fülcsiklandozó terápia segíthet az egészség megőrzésében

Kép: University of Leeds
Kép: University of Leeds

Apró elektromos impulzusokkal ingerelve a fület, kiegyensúlyozható az idegrendszer az 55 év feletti korosztálynál, és ez segít a betegségek elkerülésében – derül ki egy új kutatásból.

A tanulmány szerint a bolygóideg stimulációja, amely a szívet, a tüdőt és a bélrendszert köti össze az aggyal, javulást eredményezett az egész test állapotában, az alvásban és a hangulatban is – olvasható a BBC hírei közt.

 

Az eljárás pozitív hatással lehet az emberek mindennapi életére. A hosszú távú egészségre gyakorolt hatásainak megállapításához azonban még további megfigyelésekre van szükség a Leeds Egyetem kutatócsoportja szerint.

 

Az eljáráshoz azért a fület választották,

mert egyfajta kapuként szolgál a test idegrendszeréhez. A bolygóideg egy kis ága ugyanis különösen jól stimulálható a fül külső részén a bőrön keresztül.

 

Az elektromos impulzusok sokakat a csiklandozásra emlékeztetnek, de van, aki egyáltalán nem érzi fájdalmasnak a kezelést.

 

A bolygóideg a test legnagyobb paraszimpatikus idege, hosszú és több kapcsolódást magában foglal, amely az agyból továbbítja az információkat a különböző szervekhez, például a szívhez és a tüdőhöz.

 

A test vegetatív idegrendszerének működéséhez is alapvető fontosságú. Ez a rendszer, amely szimpatikus és paraszimpatikus részre oszlik, irányítja a test azon funkcióit, mint például a légzés, emésztés, a pulzus és a vérnyomás.

 

Az öregedéssel az idegrendszer egyensúlya is megváltozik,

és a szimpatikus rész kezd dominálni, míg a paraszimpatikus rész, amely a pihenés és az emésztés szempontjából fontos, kevésbé lesz aktív. Ezáltal az emberek hajlamosabbakká válnak az olyan betegségekre, mint a szívproblémák, a magas vérnyomás, a depresszió és a szorongás.

 

A kutatásban azt vizsgálták,

hogy ez az egyensúly visszaállítható-e a bolygóideg fülön keresztüli stimulálásával. A kísérletben 55 év feletti huszonkilenc egészséges önkéntes vett részt, akiknél két héten keresztül, naponta 15 percre alkalmazták a kezelést. A kutatók azt az eredményt kapták, hogy a terápia végére növekedett a paraszimpatikus rész működése, és csökkent a szimpatikusé, vagyis tényleg segített az egyensúly helyreállításában a kezelés.

 

Különösen azoknál volt nagy változás tapasztalható, akiknél nagyobb különbség állt fenn a terápia megkezdése előtt. Néhányan arról is beszámoltak, hogy jobb lett a hangulatuk, és könnyebben alszanak.

 

Beatrice Bretherton, a Leeds Egyetem munkatársa szerint ez az eredmény még csak a jéghegy csúcsa, és izgatottan várják a továbbiakat, például a kezelés hosszú távú előnyeivel kapcsolatosan.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: