2011-03-21 09:23:42• hírek • MTI/ITAR-TASZSZ

Fukusima: szellőztetni akarnak

Növekedni kezdett a nyomás a Fukusima 1. japán atomerőmű hármas reaktorblokkjában, s a japán szakhatóságok azt fontolgatják, hogy szellőztetéssel - egy külső szelep megnyitásával - oldják meg a problémát, ami viszont a sugárzás hirtelen megugrásával járna - közölte hétfőn a japán atomenergia-biztonsági szolgálat egyik illetékese.

A legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint sikerült az áramellátó rendszerre kapcsolni az atomerőmű ötös és hatos reaktorát, amelyeket eddig dízelgenerátorokról üzemeltettek. Sikerült csatlakoztatni az áramvezetékeket a megsérült egyes és kettes reaktorhoz is, de e két blokk áramellátását mégsem tudták egyelőre helyreállítani, holott korábban ilyen hírek láttak napvilágot.

Jelenleg a kettes reaktorra összpontosul figyelem, ahol hidrogénrobbanás következtében megrepedt a reaktor acélburkolata, és megsérült a nyomásszabályozó rendszer. Megállapították ugyanakkor, hogy a kettes blokkban tulajdonképpen működnek a vízszivattyúk, s csak kisebb javítási munkálatokra van szükség üzembe helyezésükhöz, ami 2-3 napot vehet igénybe.
Jelenleg a japán áramtermelő vállalat mintegy 300 dolgozója, katonákkal, rendőrökkel és tűzoltókkal együtt vesz részt a munkában. Hétfőn az erőmű még egy dolgozója kapott olyan adag sugárdózist, amely meghaladja az éves megengedett értéket. Így már nyolcan szenvedtek sugárfertőzést - mindnyájan az atomerőművet üzemeltető áramtermelő vállalat dolgozói.

Arról is érkeztek hírek, hogy újabb, ezúttal 5,2 erősségű földrengés történt hétfőn az Ibaraki és Fukusima prefektúrák térségében. A földmozgás központja a tengerfenék alatt húsz kilométerre volt, és nem fenyegetett szökőár. Az utórengést érezték Tokióban, és több térségbeli városban is.


Az atomerőmű
Az atomerőmű


Közben megkongatta a vészharangot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. Petar Cordingley, a WHO regionális kirendeltségének illetékese arra figyelmeztetett, hogy a japán élelmiszerekben talált sugárszennyezés sokkal súlyosabb problémát jelent a korábban gondoltaknál. Úgy fogalmazott, hogy a helyzet sokkal súlyosabb annál, mint eleinte hitték, amikor úgy ítélték meg, hogy a sugárszennyezettség problémája a balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű 20-30 kilométeres körzetére korlátozódik.

A sugárfertőzött japán zöldségek, a szennyezett tej és víz már aggodalmakat okoz más térségbeli országokban is. Hétfői hírügynökségi jelentések szerint a pekingi bevásárlóközpontokban például jelentősek csökkent a japán élelmiszerek iránti kereslet, viszont alábbhagyott a hazai termékek pánikszerű felvásárlási rohama.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: