2018-10-11 08:37:44• hírek • Bede Emőke

Függőséget okozhat-e a kedvenc sorozatunk vagy a Facebook?

Ritkán van városunkban arra példa, hogy egy előadó egyetlen nap alatt kétszer is teljesen megtöltse a filharmónia koncerttermét, azonban dr. Zacher Gábornak, az ismert és méltán elismert toxikológusnak ez kétségtelenül sikerült.

Az első előadás 15 órától, a második pedig 19 órától kezdődött. Hogy azok is ismerjék meg egy kicsit dr. Zacher munkásságát és érdemeit, akik eddig nem sokat tudtak róla, mindenek előtt Tóth Klára pszichológus mutatta be őt a közönségnek. Major Melindától, a Szatmár megyei RMDSZ Nőszervezet elnökétől pedig azt is megtudhatták a jelenlevők, miért épp a toxikológust szerették volna elhozni Szatmárnémetibe a szervezők. Mint kiderült, a november a szenvedélybetegségek elleni küzdelem hónapja, s bizony városunkban s megyénkben is sokan estek már bele valamelyik függőség csapdájába. Épp ezért az esemény megálmodói fontosnak tartották, hogy egy mélyen tisztelt szakember hívja fel a szatmáriak figyelmét a függőségekben rejlő veszélyekre.
 

A rövid felvezetés után végre mikrofont ragadott dr. Zacher is, aki kegyetlenül őszinte, de humortól cseppet mentes stílusával azonnal magával ragadta a közönséget. Szavaira sokszor érkezett válaszként nevetés, de még ennél is többször bólogattak egyetértően a nézőtér soraiban ülők. Hiszen melyik családban ne volnának olyanok, akik valamilyen alattomos függőséggel küzdenek? Az előadáson kiderült, ennél a kérdésnél napjainkban már nem csak a „klasszikus” addikciókra kell gondolnunk, ugyanis manapság már komoly szakirodalma van a Facebook-függőségnek és a szappanopera-dependenciának is. Te hány órát költesz naponta a közösségi oldalakon? Mennyire határozzák meg napjaidat a sorozatok? Esetleg a videójátékozást nem tudod abbahagyni, vagy épp az edzést? Bár nehéz elhinni, de komolyabb esetben ezek a függőségek is képesek pszichoszomatikus tüneteket produkálni. Ezekről és még megannyi mindenről beszélt dr. Zacher, és bizton állítható, hogy a hallgatóság bőséges és értékes „csomagot” vitt magával haza, melyen aztán napokig lehet majd rágódni, akár a hétköznapokban is kamatoztatni.
 

Az RMDSZ Szatmár Megyei Nőszervezet és a Gyöngyszem Alapítvány jóvoltából létrejövő esemény végén dr. Zacher Gábort és az előadás védnökét, dr. Szondi Zitát is ajándékcsomaggal lepték meg a szervezők, bízva abban, hogy nem ez volt a toxikológus első és egyetlen látogatása városunkban.


Major Melinda és dr. Szondi Zita társaságában a toxikológus, dr. Zacher Gábor


A szervezők köszönik az eseményen résztvevő tanintézmények igazgatóinak, aligazgatóinak, tanárainak és diákjainak a jelenlétet, és természetesen a szatmáriaknak is, akik kétszer is megtöltötték a Dinu Lipatti Filharmónia termét. Külön köszönet illeti dr. Szondi Zitát, aki amellett, hogy régóta figyelemmel követi a nőszervezet tevékenységét, azt is elvállalta, védnöke lesz az eseménynek és személyes jelenlétével is megtiszteli a helyi közönséget. Végül, de nem utolsósorban jár az köszönet dr. Zacher Gábornak is, aki kétszer két órán át varázsolta el a közönséget érdekfeszítő történeteivel.


Akinek most nem sikerült volna találkoznia dr. Zacherrel, annak sincs miért búslakodnia, ugyanis a doktor úr megígérte, jövőre ismét visszatér városunkba. Mindazok pedig, akik addig is szeretnének elmélyülni a toxikológia világában, karácsony közeledtével keressék fel a könyvesboltokat, ugyanis hamarosan megjelenik a szakember legújabb könyve.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: