2012-03-28 16:51:22• hírek • MTI

Frunzaverde pártot vált, Boc-ot lefejeznék

Sorin Frunzaverde
Sorin Frunzaverde

Emil Boc pártelnök fejét követelik a román kormánykoalíció vezető erejét alkotó Demokrata Liberális Pártban (PDL), miután Sorin Frunzaverde elnökhelyettes szerdán bejelentette, hogy átáll az ellenzékhez és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként kívánja újra megpályázni a Krassó-Szörény megyei közgyűlés elnöki tisztségét.

Frunzaverde több kormányban volt már védelmi miniszter, korábban pedig a turisztikai tárcát is vezette, jelenleg a Krassó-Szörény megyei közgyűlés elnöke és eddig a PDL három elnökhelyettesének egyike volt. A megyeközpontban, Resicabányán tartott szerdai sajtóértekezletén a kormánypártból való távozását a PDL állítólagos központosítási törekvéseinek számlájára írta: "számtalanszor kértem a költségvetés decentralizálását, mégis ennek ellenkezője történik, a pénzügyi források elosztásáról Bukarestben döntenek, az önkormányzatokat, a helyi kezdeményezéseket kiéheztetik. Én továbbra is hiszek egy jobboldali konstrukcióban, de ezt már nem látom megvalósíthatónak a PDL-ben" - mondta Frunzaverde.

Bejelentette, hogy átigazol a PNL-be és a szociálliberális pártszövetség (USL) jelöltjeként indul az önkormányzati választásokon. Frunzaverde hozzátette: a szociálliberális ellenzéki pártszövetséget konjunkturális képződménynek tartja, az abban részt vevő PNL-t viszont jobboldali pártnak tekinti és ő maga a román jobboldal újjáépítését szorgalmazza.

A román lapok szerint a PDL-t megrengette Frunzaverde kilépése, annál is inkább, mert nem egyedül távozik: a párt Krassó-Szörény megyei polgármesterei testületileg követik őt, és távozása egybeesett az Olt megyei szervezet elnökének kilépésével is.

Mihaela Popa PDL-alelnök a Mediafax hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy ekkora veszteségek után Emil Boc pártelnöknek le kellene mondania.

A Gandul című lap szerint a PDL vezető politikusai rendkívüli kongresszus összehívását fontolgatják, amelyen Emil Boc volt miniszterelnököt a pártelnöki tisztségből is leváltanák. A lap szerint ezzel próbálják megfékezni a területi szervezetek növekvő elégedetlenségét. A 2010-ben bevezetett megszorító intézkedések után zuhanórepülésbe fordult PDL népszerűsége nőtt ugyan valamelyest az idei februári kormányfőcsere után, de így is a szavazatoknak legfeljebb 20 százalékára számíthat a közvélemény-kutatások szerint. A helyhatósági választásokat júniusban, a parlamenti voksolást pedig november rendezik meg Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: