2007-11-21 19:12:10• hírek • Szatmar.ro

Frunda a legnépszerűbb

frund16Az RMDSZ fontosnak tartja a Kiáltvány céljainak megvalósítását.

 

-A Marosvásárhelyen elfogadott Kiáltványban foglalt célkitűzéseink eléréséhez  az Alkotmány és a törvényes keret módosítására is szükség lesz. Éppen ez a politikusok és a pártok feladata: a Konzervatív Párt elnöke és mindazok, akik most az RMDSZ-t támadják valószínűleg ezt nem értik - mondta Markó Béla szövetségi elnök szerdán, bukaresti sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ elnöke a személyét és a Szövetséget az elmúlt napokban, a Kiáltvány kapcsán ért bírálatokra reagált, hozzátéve: mindez nemhogy tökéletesen törvényes és nem alkotmányba ütköző, de épp ez a dolga a politikusoknak.

A szövetségi elnök hangsúlyozta, a dokumentum azért jelentős, mert nem egy politikai alakulat, hanem az egész erdélyi magyar közösség fogadta el az  Erdélyi Fórumon jelenlévő majdnem ezer település mintegy négyezer képviselője révén. A dokumentum tartalmazza a romániai magyarság legfontosabb, az önrendelkezéshez kapcsolódó célkitűzéseit: a területi autonómiát, a korlátozás nélküli anyanyelvű oktatást, az önálló állami magyar egyetem visszaállítását és a kisebbségi nyelvek helyi vagy regionális szintű hivatalos nyelvként való elismertetését. Markó Béla ugyanakkor felhívta a figyelmet, a Kiáltvány nemcsak a nemzeti identitásra vonatkozó, hanem a társadalmi reform szükségességét szorgalmazó pontokat is tartalmaz, mint például az a célkitűzés, hogy meg kell szüntetni Erdély hátrányos helyzetét.

Kifejtette, az RMDSZ kampánykörútja jó alkalom volt arra is, hogy felleltározzák a magyarlakta települések gondjait. A tapsztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy bár a Szövetség jelentős eredményeket ért el az infrastrukturális beruházások terén, Erdély lemaradása továbbra is égető problémát jelent: “Mindenütt azt kérték tőlünk, hogy folytassuk Erdély fejlesztését, minden ott élő közösség javára.” Hozzátette, a Kiáltványt az Európai Unió  tagországainak nagykövetségeihez is eljutatták.

-A kampány továbbra sem a programok, az ajánlatok versenyéről szól – vélekedett a szövetségi elnök, aki arra figyelmeztetett: továbbra is igen hiányos a választópolgárok tájékoztatása, így azok nem tudják, milyen lehetőségek nyílnak az uniós tagság megszerzése nyomán. “A választók nem értik, mi forog kockán, nem tudják mennyire fontos a szavazatuk”- mondta. Ugyanakkor leszögezte: rendkívül szerencsétlen döntés volt “rászervezni” a népszavazást az európai parlamenti választásokra, ez ugyanis mindkét kérdés jelentőségét csökkenti, és félrevezeti a választópolgárokat. Véleménye szerint az államfő, ha tudni akarta a polgárok álláspontját, más időpontban is megszervezhette volna a referendumot. Markó Béla kifejtette, az RMDSZ  számára “elfogadható” a Kormány törvénytervezete, ezáltal ugyanis alig csorbul a magyar képviselet, míg a kétfordulós egyéni választókerületes szavazás bevezetése azt jelentené, hogy a magyar közösség csak egy “szóvivőt” küldhetne a parlamentbe.

A szövetségi elnök alacsony választási részvételt vetített elő. Az összevonás szerinte nem kedvezett a szavazókedvnek, nem járulnak többen az urnákhoz, mintha külön-kölön szervezték volna meg, mi több, ellenkező hatása is lehet. Meglátása szerint ugyanakkor a magyar közösséget kellőképpen sikerült mozgósítani ahhoz, hogy nagy számban vegyenek részt a választásokon. Újságírói kérdésre válaszolva a szövetségi elnök elmondta, az RMDSZ 5% körüli eredményre számít a november 25-i választásokon, Frunda György, az RMDSZ listavezetője pedig toronymagasan vezet a népszerűség tekintetében. A magyar független jelölt igen távol áll a bejutáshoz szükséges három százaléktól: az adatok szerint megközelítőleg egy százalékot kaphat vasárnap – tette hozzá az RMDSZ elnöke.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: