2007-09-07 17:44:53• hírek • Szatmar.ro

Frunda a listavezető

frundagyorgyFrunda György, Sógor Csaba, Winkler Gyula, Biró Rózália és Korodi Attila az RMDSZ jelöltlistájának élén.

Frunda György, Sógor Csaba, Winkler Gyula, Biró Rózália és Korodi Attila az RMDSZ választási jelöltlistájának élén.

 

Frunda György szenátor, az SZKT elnöke, Sógor Csaba szenátor, Winkler Gyula távközlési és informatikai miniszter, Biró Rózália, Nagyvárad alpolgármestere és Korodi Attila környezetvédelmi miniszter az RMDSZ Európai Parlamenti választási listájának első öt helyezettje – jelentette be Markó Béla szövetségi elnök pénteken, Marosvásárhelyen, azt követően, hogy az előzetes bejelentéseknek megfelelően, a Szövetségi Állandó Tanács módosította az RMDSZ választási listáját. A testület ülése után tartott sajtótájékoztatón elhangzott, gyakorlatilag a lista első öt helyén történt személyi változás. Az Állandó Tanács erre vonatkozó javaslatát a szeptember 8-i Szövetségi Képviselők Tanácsának kell megvitatnia és elfogadnia.

A szövetségi elnök súlyos hibának nevezte azt, hogy Tőkés László, és az őt támogató szervezetek visszautasították az RMDSZ együttműködésre és a közös választási lista kialakítására vonatkozó javaslatát, ugyanis ez egy kiváló lehetőség lett volna a megegyezésre. Egyúttal kifejtette, a visszautasítás ellenére az RMDSZ a továbbiakban is a teljes összefogást, a nyitást, a romániai magyarság egységét szorgalmazza, meglátásában ugyanis az elmúlt tizenhét évben is e szolidaritás révén sikerült eredményeket elérni a magyarság számára. Ezt a szándékot tükrözi a most véglegesített választási lista, valamint az RMDSZ választási programja is, amely a nemzeti szolidaritás üzenetét fogalmazza meg – mondta Markó Béla.

A testület ugyanakkor Közlemény fogadott el, amelyben kifejtik, az Állandó Tanács sajnálattal vette tudomásul, hogy Tőkés László visszautasította a közös listán való indulásra tett javaslatot. Álláspontjuk szerint egy független jelöltnek nincs esélye eljutni Brüsszelbe, de indulásával kockára teheti a romániai magyarság brüsszeli képviseletét. - Meggyőződésünk, hogy ezt a veszélyt el lehet hárítani, és az Európai Parlamenti jelenlétet biztosítani lehet egy olyan RMDSZ-listával és programmal, amely egész közösségünk számára garanciát jelent a hatékony brüsszeli képviseletre- áll a közleményben.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón jelen volt Frunda György, a választási lista első helyezettje, valamint Kelemen Hunor, a Szövetség kampányfőnöke is.

A választási lista módosításával kapcsolatban a szövetségi elnök bejelentette, Nagy Zsolt már korábban közölte, hogy vissza kíván vonulni a listáról, ugyanis az ellene indított lejáratási kampány miatt, jelenlétével nem akar lehetőséget adni az RMDSZ ellen irányuló esetleges támadásokra. - Nagy Zsolt az RMDSZ egyik kiváló, tehetséges és fontos politikusa, aki miniszterként is bizonyította rátermettségét és szakmai felkészültségét – mondta az elnök, hozzátéve, eleinte megpróbálta lebeszélni a listáról való visszavonulásról, de végül elfogadta Nagy Zsolt indokait. A jelenlegi listavezetőről szólva rámutatott, Frunda György kétségtelenül az RMDSZ legmegfelelőbb, legtapasztaltabb politikusa erre a megbizatásra.

Az RMDSZ elnöke leszögezte: súlyos hiba, hogy Tőkés László visszautasította az RMDSZ együttműködésre és az összefogás listájára vonatkozó javaslatát, amelyben befutó helyet biztosítottak volna neki. Mint mondta, az elmúlt hetekben a munkacsoportok egy rendkívül jó dokumentumot dolgoztak ki, amelybe egyaránt sikerült belefoglalni a közös elveket, célkitűzéseket és eszközöket, mi több, rögzítették a közös cselekvés lehetőségeit, valamint egy politikai egyeztető fórum létrehozásának elveit is. Közölte, arra számított, hogy az RMDSZ részéről tanusított ilyen mértékű nyitás és szemléletváltás nyomán Tőkés László és az őt támogató szerveztek elfogadják a romániai magyar politikai egységének megőrzésére irányuló RMDSZ-javaslatot, de nem ez történt. – Az RMDSZ teljes nyitásról és kompromiszumról tett tanubizonyságot, Tőkés Lászlónak és az őt támogató szervezteknek semmi okuk nem volt arra, hogy visszautasítsák a megallapodást. Számomra teljesen érthetetlen a döntésük, véleményem szerint esetükben vagy politikai rövidlátásról van szó, vagy pedig ők nem a romániai magyarság politikai egységét, hanem egy más politikai alternatívát képviselnek- szögezte le, hozzátéve, úgy érzékelte, Tőkés László inkább hajlott volna a megegyezésre, mint a kollégái, az EMNT elnöke pedig tévedett, amikor túlságosan is odafigyelt a szervezetek véleményére. A felmérések adatai ugyanis egyértelműen azt mutatják, míg Tőkés Lászlónak van egy bizonyos támogatottsága, a mögötte álló szervezetek támogatottsága „gyakorlatilag nulla” – mutatott rá.

Megköszönve a szövetség bizalmát, Frunda György azon meggyőződését fejezte ki, hogy az Európa Tanácsban kifejtett 14 éves munkája során szerzett tapasztalatait az Európai Parlamentben is kamatoztatni tudja majd. - Meggyőződésem, hogy az RMDSZ egy jól felkészült csapatot hozott létre, ennek tagjai ugyanis - a nemzetközi téren szerzett tapasztalataik mellett-  különböző szakterületeket fednek le. Az RMDSZ pozitív, konstruktív kampányt folytat majd a választásokon – hangsúlyozta Frunda György, aki még elmondta: az RMDSZ választási programja számos, az erdélyi magyarság helyzetét javító célkitűzések mellett többek között előírja azt is, hogy az RMDSZ a kisebbségek jogairól szóló törvénytervezetet nyújt majd be az Európai Parlamentbe.

Kelemen Hunor kampányfőnök elmondta, a felmérések alapján az RMDSZ-nek minden esélye megvan két európai parlamenti tisztség megszerzésére, ennek garanciája a felkészült politikusokat felvonultató jelöltlista, valamint az a konkrét, pragmatikus program is, amely az egész közösség számára garanciát jelent a hatékony brüsszeli képviseletre, akár az autonómia ügyéről, akár a régiófejlesztésről, akár oktatási, kulturális kérdésekről legyen szó

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: