2012-01-10 10:22:32• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Frunda: a kérdés, hogy bejutunk-e a parlamentbe

Frunda György nem tartja kizártnak, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a jövőben esetleg koalíciót alkot az ellenzéki szociáldemokratákkal és liberálisokkal, de őt most inkább az foglalkoztatja, bejut-e a parlamentbe a következő választásokon ez a szövetség.

Az RMDSZ szenátorának erről szóló nyilatkozatát, amelyet a Radio France Internationale (RFI) számára adott, a keddi sajtó részletesen ismerteti. Ebben kifejti: a magyarok e szövetsége számára az jelenti a legfőbb problémát, hogy az őszi választásokat követően is bejut-e a törvényhozó testületbe.

Ezt a megnyilatkozást a romániai sajtó annak a tükrében tartja érdekesnek, hogy az utóbbi hónapokban a román belpolitika egyik fő "találós kérdése" az volt: a Demokrata Liberális Párttal (PD-L) együtt kormányzó RMDSZ-t képes-e "elcsábítani" a Szociáldemokrata Pártból (PSD), a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) és a Konzervatív Pártból (PC) álló ellenzéki pártszövetség, amely a Szociálliberális Unió (USL) elnevezést viseli.

Frunda láthatóan nem is erre a kérdésre helyezi most a hangsúlyt, hanem inkább arra, hogy az RMDSZ milyen erős pozícióban marad a jövőben a romániai politikai színtéren. A szenátor nem rejtette véka alá azt az aggodalmát, hogy ez a szervezet talán nem éri el majd a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt.

Elsősorban arra utalt, hogy az RMDSZ-nek várhatóan meg kell fizetnie majd a kormányszereplés árát, hiszen a kényszerű, de népszerűtlen gazdasági intézkedések miatt az átlagember úgy érzi, most rosszabbul él, mint 2008-ban.
Az RMDSZ-nek ráadásul a következő választásokon szembesülnie kell más magyar ellenfelekkel is, nevezetesen a Tőkés László nevével fémjelzett Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) és a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párttal (MPP). Frunda szerint ez utóbbiak "sokszor erkölcstelen módon és igaztalanul" vádolják az RMDSZ-t. Ennek eredményeként - véli a szenátor - az RMDSZ-re eddig szavazó választópolgárok egy része megundorodik a politikai csatározásoktól, és nem megy majd el szavazni. A szövetség szavazótáborának legalább 60-70 százaléka ráadásul nyugdíjasokból áll, akik a legtöbbet veszítették, a kórházi kezeléstől a távhőszolgáltatásig és a villanyszámláig - emlékeztet a politikus.

A szenátor nem zárt ki egy esetleges koalíciót a választások után az USL-lel. Szerinte ha ez az ellenzéki pártszövetség 50-51 százalékot ér el, akkor biztos nem fordul majd az RMDSZ-hez, de ha 48 százalékot kap, akkor biztosan megkeresi a szervezetet.

Frunda nyilatkozatától függetlenül a román politikai elemzők egy része hisz az RMDSZ által hivatalosan hangoztatott ígéretnek, amely szerint a magyarok e szervezete végig "hűséges" marad a PD-L-hez mindaddig, amíg ki nem derül, hogy e koalíció már nem élvezi a parlamenti többséget (Frunda egyébként mindig ellenezte az RMDSZ e kormányban való részvételét). A bukaresti megfigyelők másik része azonban úgy látja, hogy már az őszi romániai választások előtt felbomolhat a jelenlegi kormánykoalíció, amelynek pártjai között több kérdésben ellentét van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: