2011-09-13 11:38:10• hírek • Garzó Ferenc, MTI

Frunda György nem ért egyet

Frunda György Maros megyei RMDSZ szenátor,  a szenátus jogi bizottságának elnöke
Frunda György Maros megyei RMDSZ szenátor, a szenátus jogi bizottságának elnöke

Komoly fenntartásai vannak a jövő évi romániai helyhatósági és parlamenti választások összevonásával szemben Frunda Györgynek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorának, aki szerint ennek az intézkedésnek nagyobb lenne a kára mint a haszna.

A politikusnak a Radio France Internationale (RFI) rádióadó számára adott nyilatkozata azért keltett nagy feltűnést, mert eltér az RMDSZ vezetői által eddig hangoztatott állásponttól.
Emil Boc román miniszterelnök a Demokrata Liberális Párt (PD-L) elnökeként erőteljesen szorgalmazza, hogy jövőre egy időben tartsák meg a helyhatósági és parlamenti választásokat, mégpedig novemberben. Érvelésük alapja az, hogy szerintük a két választási kampány egész évre megbénítaná az állami intézményeket. Az eddigi megnyilatkozások szerint a koalíciós társ, az RMDSZ is támogatja az elképzelést, Kelemen Hunor, a szövetség elnöke egyebek között úgy vélekedett, hogy a két választás időbeni összevonása megtakarítást jelent.
Ha valóban novemberben kerülne sor az összevont választásokra, meghosszabbodna a megyei és városi önkormányzati vezetők - normális körülmények között tavasszal lejáró - mandátuma. A magyarok által többségben lakott székelyföldi megyei tanácsok és városi, települési önkormányzatok élén magyar tisztségviselők állnak.
Az ellenzéki szociáldemokraták és liberálisok ugyanakkor elutasítják az ötletet, inkább előrehozott parlamenti választásokat sürgetnek.
Frunda György legutóbbi nyilatkozatából kitűnik, hogy az RMDSZ-es szenátor maga is ellenzi az elképzelést. "Komoly fenntartásaim vannak, elsősorban a demokrácia alapelvei miatt. A parlamenti és az önkormányzati választás két eltérő megmérettetést jelent eltérő célokkal" – mondta. Úgy látja: az önkormányzati és a parlamenti választások összevonása rendkívül nehéz helyzetbe hozná a választókat, az ország egésze többet veszítene a réven, mint amennyit nyerne a vámon.
Figyelmeztetett: Európában sehol nem tartják egyszerre a választásokat, mivel a szavazópolgárnak jogában áll, hogy külön dönthessen a helyi választásokon, amelyeken jó gazdákról, polgármesterekről, közgyűlési tagokról van szó, akiknek egy helyi közösséget vagy egy megyét kell vezetniük. A parlamenti választások azonban általános ideológiai problémákról, az ország egészének a jövőjéről szólnak – hangsúlyozta Frunda, aki szerint a választások összevonása esetén a demokrácia veszít, az anyagi megtakarítást illetően pedig a nyereség minimális.
Az erdélyi Krónika kedden úgy fogalmazott: Frunda György "ismét szembement pártja hivatalos álláspontjával". A bukaresti Új Magyar Szó keddi tudósításának címében "különutasnak" nevezi a szenátort.
A kolozsvári Szabadság emlékeztet bizonyos "koalíción belüli forrásokra", amelyek korábban azt nyilatkozták, hogy a kormánypártok már megállapodtak az összevonást illetően, de még nem döntötték el, milyen szavazási rendszert alkalmaznak a törvényhozói választásokra. Lehetséges megoldás az önkormányzati és a helyi választások törvényének módosítása, illetve egy sarkalatos törvény elfogadása, amellyel ezeket szabályoznák - állapította meg egy nyilatkozatában Sulfina Barbu demokrata-liberális képviselő, a képviselőház közigazgatási bizottságának elnöke.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: