2015-07-29 13:37:14• hírek • Kocsis Zoltán

Friss világbajnok okozhat fejtörést a Steauának

Az első igazi erőpróba vár szerda este Mirel Radoira és a Steauára: a Partizan Belgrád ellen a tét nem csak az európai kuparészvétel, hanem az óriási bevétel is. Továbbjutás esetén ugyanis közel 10 millió euró máris garantált. De ennek a többszörösét is megkeresheti a párharc győztese.

Amely csapat ugyanis a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőköréből továbbjut, az biztosan ott lesz legalább az Európa Liga csoportkörében. Ez pedig közel 10 millió eurós garantált bevételt jelent. Amennyiben azonban a Steaua vagy a Partizán a következő selejtezőkört is sikeresen veszi és a BL-csoportkörbe jut be, akkor ennek az összegnek a többszörösét is zsebre teheti. Persze aki itt kiesik, az is folytathatja útját az Európa Liga selejtezőjében és még bejuthat a csoportba, megszerezve a 10 millió körüli bevételt, ám az, értelemszerűen a nehezebb út.

A tét tehát sportszakmai és anyagi szempontból is óriási. Hogy a Steaua vagy a Partizan örülhet majd, az csak jövő héten, Belgrádban derül ki. Ez, mármint a hazai visszavágó, is azt sugallja, hogy a szerbek a továbbjutás esélyesei. Szintén feléjük billenti az esélyesség mérlegét a szezon elején mutatott forma. Amíg a Steaua eddigi öt meccsből csak kettőt nyert meg és két döntetlen mellett egyet elveszített, addig a Partizan eddigi teljesítménye imponáló: a bajnokságban és a grúz Dila Gori elleni BL-selejtezőn négy meccsen négy győzelem, 10 rúgott és nulla kapott gól! Arról nem is beszélve, hogy amíg a románok zárt kapuk mögött kénytelenek lejátszani hazai meccsüket, addig a szerbek „Sírásók" nevű szurkolói csoportja Európa-szerte híres-hírhedt fanatizmusáról és a stadionban keltett hangulatról.

A két csapat közelmúltja viszont Steaua-sikert ígért. A piros-kékek 2004 óta minden évben bejutottak valamelyik európai kupa csoportkörébe, ráadásul mindig selejtezőkörből indulva - ez pedig kontinentális rekord. A Partizan ezzel szemben legutóbb 2012-ben szerepelt az EL-csoportkörben. A legutóbbi két szezonban a Ludogorec Razgrad állta útját a BL-kvalifikációban, az a bolgár csapat, amely aztán tavaly a Steauát is elkaszálta. Papíron tehát rutinosabbnak tűnnek a románok, csakhogy a szerda esti kezdőben várhatóan három olyan játékos kaphat helyet csak, akik tavaly is ott voltak a BL-selejtező ugyanezen szakaszában! Ennek oka, hogy a nyáron tízen távoztak a csapatból, helyükre pedig nyolcan érkeztek - olyanok, akik eddig nem nagyon játszottak a nemzetközi porondon. A tapasztalat, mint a Steaua egyik komoly előnye, se nagyon állja meg a helyét tehát. Főleg, hogy Radoi élete hatodik meccsére készül edzőként, míg kollégája, Zoran Milinkovics immár 11. csapata kispadján ül.

Természetesen a Partizannál is volt mozgás a nyáron, hatan távoztak, köztük a mindössze 18 éves Danilo Pantic, akit a Chelsea vitt el - a szerbek legnagyobb sajnálatára - ingyen. Összesen 12 játékos érkezett, ám a Partizan üzletpolitikáját jellemzi, hogy a 28 éves Aboubakar Oumarout, a 29 éves korábbi Juventus-, Manchester City- és Fiorentina-játékos Valerij Bozsinovot és a 25 éves Fabriciót kivéve a többiek életkora nem haladja meg a 23 évet!

A Partizan legnagyobb értéke a transfermarkt.de által négy millió euróra taksált Andrija Zsivkovics (fotó). A mindössze 19 éves szélső júniusban U20-as világbajnokságot nyert a szerb válogatottal, a torna legszebb gólját lőtte, és klubja már visszautasította a Chelsea és a Benfica ajánlatait. Félelmetesen robbanékony és gyors, őrületesen cselez és a hírek szerint félelmetes bal lába van. Mindkét oldalon bevethető, de a jobboldalon érzi magát elemében.

Bajnokok Ligája 3. selejtezőkör, első mérkőzés:
Steaua Bucuresti-Partizan 21.30 ProTV

nem bajnokok ága:
Rapid Wien (osztrák)-Ajax Amsterdam (holland) 22.05
bajnokok ága:
HJK Helsinki (finn)-Asztana (kazah) 19.00
Red Bull Salzburg (osztrák)-Malmö FF (svéd) 20.00
Lech Poznan-Basel (svájci) 21.45
Celtic Glasgow (skót)-Qarabag (azeri) 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: