2010-11-11 11:01:41• hírek • Szatmár.ro

Frankfurti leves és Töltött gombafejek

A Szatmár.ro olvasói megszokhatták, hogy a „Mit főzzünk ma?" rovatban ezidáig rendszeresen változatos ételféleségek receptjeivel rukkoltunk elő, annak érdekében, hogy a háziasszonyoknak segítséget nyújtsunk a napi menü összeállításában.

A november elsejétől elindult „Főzzünk ma egészségesen!" rovatunk célja, hogy egy hónapon keresztül az egészséges táplálkozás és étrend fortélyait is megismertessük olvasóinkkal. A PrimaGym aerobic, cycling & fitness center FIT-NO FAT csapatának közreműködésével olyan recepteket közlünk, melyek az egészséges étkezéshez szükséges menüt tartalmaznak. Ezáltal kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé tehetjük mindennapi táplálkozásunkat.

A receptek által gyakorlatba ültethetjük, hogyan lehet például tejföl helyett tejszínt-, zsír helyett pedig olajat használni. A receptek tehát nem fogyókúrás étrendet tartalmaznak, hanem arra próbálnak ösztönözni, hogy minél egészség-centrikusabban főzzünk és étkezzünk.

Frankfurti leves

Hozzávalók: 30 dkg kelkáposzta, 2 db közepes krumpli, 2 gerezd fokhagyma, 1fej vöröshagyma, 1 teáskanál piros-arany,1 teáskanál só, 1 mokkáskanál köménymag, 1 mokkáskanál őrölt bors, 2 teáskanál őrölt paprika, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 2 virsli, 2 dl zsírszegény tejszín.

Elkészítés: a kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, ujjnyi csíkokra vágjuk. A krumplit meghámozzuk, apró kockákra daraboljuk. A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymát összetörjük. A kelkáposztát a krumplival együtt 2,5 liter vízben feltesszük főni. Beletesszük a vöröshagymát egészben (ezt később eltávolítjuk), valamint a sót, piros-aranyat, köménymagot és a zúzott fokhagymát. Miközben a leves fő, a virsliről lehúzzuk a héját és kb. 1 cm vastagon felkarikázzuk. Kb. 30 perc alatt megpuhul a káposzta és a krumpli.

Elkészítjük a rántást: a lisztet az olajon zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről levéve, belekeverjük a pirospaprikát és az őrölt borsot. Kevés (kb. 1,5 dl) hideg vízzel felöntjük és berántjuk a levest. Beletesszük a virslikarikákat, valamint a tejszínt és felforraljuk.

Töltött gombafejek

Hozzávalók (4 személyre): 12 nagyobb (3-4 cm átmérőjű) csiperkegomba-fej, a tönk belekerül a töltelékbe, 250-300 g juhtúró (burduf túró), apróra vágott füstölt sonka (elmaradhat), petrezselyemlevél vagy tárkonylevél ízlés szerint, olaj.

Elkészítés: a gombakalapokat megszabadítjuk a tönkjüktől és egymás mellé helyezzük egy kiolajozott tűzálló tálba. A töltelékhez a leválasztott tönkök egészségesebb részeit apróra kockázzuk, hozzáadjuk a juhtúróhoz, majd a masszába beledolgozzuk a nagyon apróra kockázott füstölt sonkát is. Ízlés szerint apróra vágott petrezselyemzöldet vagy tárkonylevelet keverünk még a masszába. Egy nyers tojást beledolgozva még homogénebbé tehetjük a tölteléket, amelyet enyhén púpozva visszatöltünk az előkészített gombafejekbe. Közepesen forró (180-190 fokos) sütőbe toljuk és kb. 40-45 percet sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirul. Laktató, önmagában fogyasztható, esetleg friss sokmagvas kenyér illik hozzá.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: