2009-09-17 13:37:27• hírek • MTI

Frankfurti autószalon: Luxusautók alkonya

A korábbi évekhez képest jóval kevesebb luxusautót láthat a közönség az idei frankfurti autókiállításon (IAA). Az egy éve kitört gazdasági válság annyiban is más, mint a korábbi enyhe visszaesések, hogy inkább a felső kategóriás személygépkocsik eladási görbéit taszította a mélybe.

Az elmúlt 50 év átmeneti gazdasági visszaeséseit legkevésbé a luxusautók gyártói sínylették meg, most viszont ők szívnak a legjobban. A nagy márkák értékesítési mutatói mindenütt drasztikus visszaesést mutatnak: a Bentley 50, a Rolls-Royce 41, a Porsche 25, a BMW 18, a Mercedes 17,5 százalékkal kevesebb autót adott el idén augusztusban, mint egy évvel korábban. A stuttgarti konszern első félévi vesztesége 2,4 milliárd euróra rúgott - írta a Der Spiegel.

A nagy és drága autók iránti kereslet visszaesése általános jelenség Európában és Észak-Amerikában. Ez csak részben magyarázható a berlini és a washingtoni kormány által létrehozott roncsautó-prémiummal. E konstrukció keretében a német autótulajdonosok 2500 eurót, az amerikaiak 4500 dollárt kaptak az államtól, ha legalább 10 éves autójuktól megválva újat vásároltak. Ez a megoldás értelemszerűen csak az alsó és középkategóriás járművek piacát dobta meg, hiszen egy 10 éves nagy Mercedes vagy Audi jóval többet ér, mint 2500 euró; tulajdonosuk így veszített volna, ha elfogadja a Merkel-kormány ajánlatát.

A másik ok, hogy a luxuskocsik eddigi vásárlói közül sokan már nem engedhetik meg maguknak ezt a passziót - részben azért sem, mert a cégek a válság nyomán lefaragták vezető munkatársaik prémiumát. Megcsappantak a cégautóflották feltöltését szolgáló megrendelések is. És sok menedzser rövid úton az utcára került - nekik ma kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy Merci vagy BMW van a fenekük alatt.

Ismét mások egyszerűen nem akarnak annyi pénzt kiadni egy új autóért, mint korábban. Széles körben változik az embereknek a gépkocsihoz fűződő viszonya - derül ki a PriceWaterhouseCoopers felméréséből. Az autó egyre inkább közlekedési eszköznek, nem pedig státusszimbólumnak számít.

Sok vásárló korábban azt a szempontot követte, hogy új kocsija egy kategóriával nagyobb legyen az előzőnél. Ma már viszont inkább ennek az ellenkezője figyelhető meg. Mercedes-ügyfelek, akik eddig S osztályú autóval jártak, inkább E osztályú kocsit rendelnek, E osztályú helyett pedig beérik C osztályúval.

A luxust sok vásárló másként értelmezi, mint akár csak néhány évvel ezelőtt. Gyors, szép és biztonságos legyen az autó, ez változatlanul elvárás. Sokak szemében azonban ma már az is követelmény, hogy limuzinjuk "ökológiai szempontból korrekt" is legyen. Emiatt kénytelenek a drága márkák gyártói milliárdokat beruházni a környezetkímélő technológiákba (elektromos-, hibrid- és hidrogénmeghajtású autók).

Ezekkel a modellekkel viszont belátható időn belül nem keresnek pénzt a konszernek. Ugyanakkor összeomlott a hagyományos luxusautók piaca - márpedig ezek értékesítése termelte ki azt a profitot, amely korábban lehetővé tette új és újabb modellek kifejlesztését. Ezek a milliárdok most hiányoznak: a Daimler, a BMW és társaik benn ülnek a luxuscsapdában, amelyből igen nehéz lesz kikecmeregniük - írta a német hírmagazin.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: