2017-02-13 07:56:43• hírek • MTI

Frank-Walter Steinmeier Németország új államfője

Csaknem háromnegyedes többséggel megválasztotta Frank-Walter Steinmeiert Németország szövetségi elnökének vasárnap Berlinben a német szövetségi közgyűlés.

Németország új szövetségi elnöke egy asztalos és egy munkásasszony első gyermeke, 1956. január 5-én született, egy öccse van. A Brakelsiek nevű faluban nőtt fel, az egykori Nyugat-Németországban, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. Nehéz sorból felemelkedő tehetségként a giesseni egyetemen jogi diplomát szerzett. Feleségével, Elke Büdenbenderrel az egyetemen ismerkedett meg, 1995-ben megházasodtak, lányuk 1996-ban született.

Az új német first lady bíró a berlini közigazgatási bíróságon, munkaviszonyát férje államfői megbízatásának idejére az esetleges összeférhetetlenség miatt szünetelteti. Frank-Walter Steinmeier 2010-ben felesége súlyos betegsége miatt neki adományozta egyik veséjét, a szervátültetés sikeres volt, Elke Büdenbender meggyógyult.

Frank-Walter Steinmeier 1975 óta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tagja, és 1991 óta hivatásos politikus. Kezdettől fogva az 1998-ban kancellárrá választott Gerhard Schröder környezetében dolgozott, 1993-tól az alsó-szászországi tartományi miniszterelnöki tisztséget betöltő politikus irodájának vezetője, 1996-tól a miniszterelnöki hivatal vezetője volt, majd 1999-től kancelláriaminiszter.

Ebben a pozícióban nagy szerepe volt az Agenda 2010 nevű reformprogram kidolgozásában és elindításában. A szerkezeti reformok nagyban javították az ezredforduló idején az Európa beteg embereként számon tartott Németország versenyképességét, de a szociális juttatások nagymértékű csökkentésével jártak.
Az SPD-től balra álló, ellenzéki Baloldal ezért nem is volt hajlandó támogatni őt a vasárnapi elnökválasztáson.

Frank-Walter Steinmeier az elvesztett 2005-ös szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után, Angela Merkel első, nagykoalíciós kormányában meglepetésre külügyminiszterré lépett elő, 2007-ben az alkancellári tisztséget is megkapta, és 2009-ben pártja kancellárjelöltjeként indult a Bundestag-választáson.

Ez a vállalkozás volt pályafutásának legnagyobb kudarca, az akkor már csaknem 150 éves párt 23 százalékkal története legrosszabb eredményét érte el és ellenzékbe szorult. Steinmeier Bundestag-képviselőként folytatta munkáját és megválasztották az SPD-frakció vezetőjének, majd 2013-ban, amikor pártja a Merkel vezette jobbközép CDU/CSU kisebb koalíciós partnereként megint hatalomra került, ismét megkapta a külügyminiszteri tárcát.

A német diplomácia vezetőjeként nagy szerepe volt az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodáshoz vezető évtizedes tárgyalási folyamatban és az ukrán válság politikai rendezését célzó minszki megállapodás kidolgozásában. Jó közvetítő, "amikor mások már úgy látják, hogy nincs tovább, ő nem csügged, az ellenfeleket tárgyalóasztalhoz ülteti és megállapodásra jut velük" - mondta a politikusról öccse, Dirk Steinmeier egy tavalyi interjúban.

Frank-Walter Steinmeier több mint tíz éve Németország egyik legnépszerűbb politikusa, rendre az első vagy a második helyen végez a felmérésekben. Arculatának legfőbb elemei a kötelességtudás, a lelkiismeretesség, a szerénység és a barátságosság. Nem a nagy szónokok között tartják számon, de a választók emberközeli, a gondjaikat, aggodalmaikat megértő politikusként tekintenek rá.

A Der Spiegel című hetilap szerint visszafogottsága nemcsak a természetéből fakad, hanem tudatos arculatépítő munkából is, a több mint negyedszázados politikai pályafutásának csúcspontját jelentő szövetségi elnöki tisztség pedig nem csupán "megtalálta" őt, hanem régóta készült megszerzésére.

Végül tőle független tényezőkön is múlt, hogy elnyerte mindhárom kormánypárt támogatását, mert a CDU/CSU pártszövetség hónapokig nem talált jelöltet a 77 éves Joachim Gauck helyére, aki már tavaly nyáron bejelentette, hogy életkora miatt nem vállal második ciklust. Így a jobboldali pártszövetség végül novemberben kénytelen-kelletlen beleegyezett Frank-Walter Steinmeier jelölésébe.

A vasárnapi elnökválasztáson már az első fordulóban megválasztották, a testület 1260 tagja közül 931 szavazott rá. Ez az ötödik legjobb eredmény a második világháború utáni németországi államfőválasztások történetében. Frank-Walter Steinmeier Németország 12. szövetségi elnöke, március 19-én lép hivatalba.

A szövetségi elnök Németországban jelképes szerepet tölt be, elsősorban az ország egységét jeleníti meg, reprezentatív feladatokat lát el. A megbízatás öt évre szól és egyszer meghosszabbítható, újabb öt évre.



A 61 éves volt külügyminiszter a megválasztása utáni rövid beszédében kiemelte: azoknak a bizalmát is szeretné elnyerni, akik nem rá szavaztak, mert - mint fogalmazott - összetartásra van szükség ezekben a "viharos időkben, amelyekben úgy tűnik, a világ kifordult sarkából".

Mint mondta, legfőbb célja bátorítani az embereket és buzdítani őket a szabadság és a demokrácia védelmére az egyesült Európában. Ehhez az is szükséges - tette hozzá -, hogy "elválasszuk a tényeket a hazugságoktól", és "ne tagadjuk a valóságot, hanem igyekezzünk jobbá tenni".

Németország nem a "boldogok szigete", ahol az emberek gondtalanul élnek, hanem a kockázatokkal teli világ része, de "nem is igen van a világon olyan hely, amely több esélyt kínál az embereknek" - mondta a megválasztott államfő.
Frank-Walter Steinmeier csodálatosnak nevezte, hogy Németország világszerte oly sok embernek reményt és bátorítást ad. Szerinte ez annak köszönhető, hogy a németeknek sikerült az "ideológiák tombolása" után sok mindent rendbe hozniuk hazájukban.

Ez a jövőre nézve is bíztató - mondta, hozzátéve: "Kedves honfitársaim, legyünk bátrak!"

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: