2013-09-14 15:40:10• hírek • MTI

Franciaországi britekhez hasonlították a románokat

Politikai botrányt kavart a brit kormány egyik magas rangú tagja, aki a Franciaországban és Spanyolországban élő jómódú brit nyugdíjasokhoz hasonlította a korlátozások lejártával várhatóan Nagy-Britanniába érkező román és bolgár bevándorlókat.

Jeremy Browne, a brit belügyminisztérium bűnmegelőzési ügyekben felelős államtitkára - aki a Liberális Demokratákat képviseli a konzervatív-liberális kormánykoalícióban - a New Statesman című balközép irányzatú heti folyóirat szombati kiadásának adott interjúban kijelentette: azok a románok és bolgárok, akik nagy-britanniai letelepedést terveznek, ugyanazokkal az uniós jogokkal élnek, mint azok a britek, akik Franciaországban telepedtek le vagy Spanyolországban van nyaralójuk.
Browne elismerte, hogy a beáramlás feszültségeket okoz a közszolgáltatásokban, és a politikai ellenérzések zöme ebből fakad. Hozzátette ugyanakkor, hogy az uniós polgárok bevándorlásának kedvező elemei túltesznek a negatívumokon.

A liberális politikus szavait azonnal felhördülés fogadta elsősorban a konzervatív koalíciós partner részéről.
Mark Field, a londoni City konzervatív párti alsóházi képviselője a szombati The Timesnak nyilatkozva "teljes képtelenségnek" nevezte Browne kijelentését, mondván: a bolgárok és románok zöme nem azért készül Nagy-Britanniába, hogy nyaralót vásároljon. Field szerint a már Nagy-Britanniába áttelepült bolgár és román bevándorlók közül sokan "agresszív koldulásból, embercsempészetből vagy közönséges utcai bűnözésből" élnek.
A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal is megszólalt az ügyben. David Cameron kormányfő szóvivője közölte, hogy a miniszterelnök meggyőződése szerint a kelet-európaiak ellenőrzés nélküli beáramlása már eddig is nagy terhetek rótt a brit állami egészségügyi szolgálatra és az oktatási rendszerre.

A bolgár és a román állampolgárokkal szembeni átmeneti munkavállalási korlátozások januárban lejárnak, és a határidő közeledtével egyre több becslés jelenik meg arról Nagy-Britanniában, hogy a két országból hány munkavállaló érkezése várható.

A MigrationWatch UK nevű konzervatív, a szabályozás nélküli bevándorlást az uniós társállamok esetében is erőteljesen ellenző brit kampánycsoport néhány hete közzétett előrejelzésében közölte: a több különböző módszer alapján elkészített prognózisa azt valószínűsíti, hogy öt év alatt 250 ezer román és bolgár letelepülő érkezhet a brit munkapiacra.

A MigrationWatch UK hangsúlyozta azt is, hogy Romániában és Bulgáriában az egy főre jutó átlagjövedelem a nagy-britanniai szint ötöde, és mindkét országban nagyon magas a fiatal munkanélküliek aránya.

Frank Field, az ellenzéki Munkáspárt veterán politikusa és Nicholas Soames, a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi képviselője - Sir Winston Churchill néhai miniszterelnök unokája - a The Daily Telegraph című vezető konzervatív napilapban nemrégiben közölt nyílt levelében "fenntarthatatlannak" nevezte a nagy-britanniai bevándorlás jelenlegi szintjét. E vélekedésük alátámasztására kimutatták, hogy 1997-ben nettó 50 ezer volt a brit munkapiacra érkezők száma, 2010-ben viszont már 250 ezer.

Az utóbbi hónapokban a brit Konzervatív Párt vezető kormányzati politikusai részéről is többször elhangzottak olyan nyilatkozatok, hogy az uniós társállamokból érkezők szabad nagy-britanniai munkavállalásának teljes rendszerét általános felülvizsgálatnak kell alávetni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: