2018-10-24 10:39:35• hírek • Bede Emőke

Francia segítséggel tesznek a hátrányos helyzetű gyerekekért

Szerda délelőtt egy nagyszabású, több szervezetet és intézményt összekapcsoló projektet indítottak el Szatmárnémetiben, melynek célja, hogy egy többéves program révén  felzárkóztassák a Szatmárzsadányban élő hátrányos helyzetű roma közösséget, különösen a gyerekeket.

A kezdeményezés mozgatórúgója a Stea Egyesület, de a támogatók között ott van a szatmári önkormányzat és a Szociális Közszolgálati Osztály (SPAS), az Octavian Goga Általános Iskola, valamint több egyesület is, melyek közül kiemelkedik a francia Aide et Action. Ők ugyanis nem csak a projekt kivitelezésének finanszírozásába szálltak be egy komoly összeggel, hanem metodológiai tanácsokkal is ellátták a helyieket. Hogy nem légbőlkapott javaslatokkal érkeztek városunkba, mi sem bizonyítja jobban, minthogy immár 19 országban 90 projektet vittek véghez, az ezek által elért személyek száma pedig mostanra elérte a 2,2 millió főt is. Fő célkitűzésük, hogy a minőségi oktatás révén felzárkóztassák a hátrányos helyzetben élőket, s épp ez az a pont, ahol az elveik találkoztak a szatmári Stea szándékaival –osztotta meg az egybegyűltekkel Cristina Bala, az egyesület vezetője.



Miért pont Szatmárzsadány? Mert a település mélyszegénységben élő, főként a roma közösséghez tartozó gyerekek 50 százaléka nem jár iskolába, a többiek pedig nagy eséllyel otthagyják az iskolapadot már 12-13 éves korukban. Ehelyett kisebb testvéreikre vigyáznak, illetve már ebben az ifjú korban aktív szerepet kell vállalniuk a házkörüli munkákban. A fiatalok 37 százaléka, a felnőtteknek pedig 52 százaléka analfabéta, azaz sem írni, sem olvasni nem tud. Épp ezért nehezen kapnak állást: 5 munkaképes felnőttből csupán 1 dolgozik, ő is inkább csak alkalmi munkákat vállal.
 

Ezen elkeserítő adatokat látva, a Stea Egyesület és partnerei eldöntötték, elindítják az „Együtt egy jobb életért” nevet viselő projektet, melynek célja, hogy ezeket a marginalizált helyzetben levő gyerekeket segítsék, támogassák, esélyt adjanak nekik arra, hogy a jövőben ők is teljesértékű felnőttekké válhassanak. A projekt első fázisában 45 gyermekkel és ezek szüleivel fognak foglalkozni: szeretnék csökkenteni az iskolaelhagyási rátát, illetve úgy a szülők, mint csemetéik figyelmét szeretnék felhívni az oktatás fontosságára. Hiszen csak ezáltal tehetnek szert olyan tudásra, melyet a későbbiekben is kamatoztatni tudnak.
 

A nemes célkitűzés pedig már nemcsak elméleti szinten létezik, ugyanis a roma közösség gyerekeit minden reggel egy iskolai tanácsadó, Tripon Diána gyűjti össze, hogy aztán közösen érjenek be csengetésre. Mint a SPAS vezetője, Adrian Balaj elmondta, a diákok rajongásig szeretik a fiatal lányt, s a tanévkezdés óta már a szülők felől is több pozitív visszajelzés érkezett a gyerekeken tapasztalható változásokat illetően.



Az „Együtt egy jobb életért” első, jelenleg is zajló szakasza 2019 decemberéig tart, az éves költségvetése pedig 165 ezer euró, melyből 93 ezret a francia Aide et Action biztosít. Az első fázis lezárta után egy átfogó értékelés következik, s ha láthatóan sikeres a kezdeményezés, akkor akár hosszabb időszakot felölelő programot is ki lehet dolgozni a szatmárzsadányi roma közösség számára. A cél azonban továbbra is marad: olyan hellyé tenni Szatmárnémetit – és a vonzáskörébe tartozó településeket – ahol minden gyermeknek van jövője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: