2010-11-13 09:10:33• hírek • MTI

Francia elégedetlenség

Nem adottak azok a feltételek, amelyek a schengeni övezet biztonságát és integritását garantálják Románia és Bulgária csatlakozása esetén, ezért Franciaország inkább várna 2011 nyaráig - közölte pénteken szóvivője útján a francia külügyminiszter.

Bernard Valero szerint a két ország "természetesen csatlakozni fog a schengeni övezethez" de a feltételek egyelőre nem adottak a márciusi belépéshez. "Úgy gondoljuk, bölcsebb dolog megvárni, hogy az Európai Bizottság beterjessze jelentését 2011 júliusában az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus működéséről" - tette hozzá.

Az EU-ba való 2007-es belépés óta a két balkáni országot egyfajta ellenőrzésnek vetik alá, javítandó igazságszolgáltatási rendszerük hatékonyságát a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban. 2010-es jelentésében az Európai Bizottság "elismerte a jelentős erőfeszítéseket, de hangsúlyozta, hogy még sokat kell fejlődni" - hangsúlyozta a szóvivő.

Hozzátette: "A megfelelő eszközökkel ellátott, pártatlan, független és hatékony igazságügyi és közigazgatási rendszer elengedhetetlen ahhoz, hogy az Európai Unió politikája jól működhessen, és hogy minden állampolgár számára hozzáférhetővé váljanak azok az előnyök és lehetőségek, amelyeket az unióhoz való tartozás kínál számukra" - hangsúlyozta Valero.

Szerdán hasonló nyilatkozatot tett Pierre Lellouche Európa-ügyi államtitkár, aki akadályozó tényezőként a hatékony határellenőrzés hiányát és a korrupciót említette a két ország esetében. Mint mondta, Párizs tenni fog azért, hogy ne legyen automatikus Románia és Bulgária bekerülése a schengeni övezetbe, és a döntést ne hozzák meg jövő nyár előtt. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy Románia és Bulgária csatlakozásáról a schengeni övezethez az Európai Tanácsnak egyöntetű politikai döntést kell hoznia.


A schengeni egyezmény emlékműve
A schengeni egyezmény emlékműve


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: