2014-06-11 18:04:44• hírek • Kocsis Zoltán

Fradista Messi ellen!

Az 1878-os és az 1986-os világbajnoki cím óta Argentínát minden egyes torna előtt a legnagyobb esélyesek között emlegetik. Nincs ez másként most sem, a „gauchók" azonban alighanem végre valami eredményt is szeretnének látni kedvenceiktől. Főleg, hogy minden idők egyik legzseniálisabb labdarúgója, Messi a sérülései miatt viszonylag keveset játszott a szezonban, tehát elvileg kevéssé lehet fáradt. Nem téveszthetjük szem elől azonban, hogy a „kis varázsló" pályafutása egyik leggyengébb szezonja után van - végre a válogatottra koncentrál, reménykednek az argentinok.

A keret természetesen telis-tele van sztárcsapatokban szereplő kiváló játékosokkal - egy valaki azonban mégis hiányozhat. A Juventusban élete egyik legnagyobb szezonját teljesítő Carlos Tevezről lemondott Alejandro Sabella kapitány. Azt viszont ő is tudja: amennyiben Argentína ismét felsül, Tevez mellőzése lesz az első, amit felrónak neki.

Komoly gondot okozhat, hogy az első számú kapus, Romero az előző másfél évben szinte egyáltalán nem védett klubcsapataiban, a Sampdoriában és a Monacóban. Előtte viszont olyan sztárok futballoznak, mint a Benficával Európa Liga-döntős Garay, a Manchester City-vel angol bajnok Zabaleta, Demichelis, Agüero, a Real Madriddal Bajnokok Ligája győztes és a döntő legjobbjának megválasztott di Maria, a PSG-vel francia bajnok Lavezzi, a Barcelonát erősítő Mascherano, a Napoli gólgyárosa, Higuain, az Interben szereplő Alvarez és Palacio vagy éppen a Lazio középpályása, Biglia.

Talán nem túlzás azt állítani, papíron nincs erősebb támadósor a Messi, Agüero, Higuain, Lavezzi, Palacio ötösnél. Hogy csapatként miként teljesít majd Argentína, az alighanem a többi csapatrészen múlik.

Az argentin keret:
Kapusok: 1 Sergio Romero (Monaco - francia), 21 Mariano Andújar (Catania - olasz), 12 Agustín Orión (Boca Juniors)
Védők: 2 Ezequiel Garay (Benfica - portugál), 17 Federico Fernández (Napoli - olasz), 4  Pablo Zabaleta (Manchester City - angol), 16 Marcos Rojo (Sporting CP - portugál), 23 José María Basanta (Monterrey - mexikói), 3 Hugo Campagnaro (Internazionale - olasz), 15 Martín Demichelis (Manchester City - angol)
Középpályások: 5 Fernando Gago (Boca Juniors), 6  Lucas Biglia (Lazio - olasz), 14 Javier Mascherano (Barcelona - spanyol), 7 Ángel Di María (Real Madrid - spanyol), 11 Maxi Rodríguez (Newell's Old Boys), 19 Ricardo Álvarez (Internazionale - olasz), 13 Augusto Fernández (Celta Vigo - spanyol), 8 Enzo Pérez (Benfica - portugál)
Támadók: 20 Sergio Agüero (Manchester City - angol), 10 Lionel Messi (Barcelona - spanyol), 9 Gonzalo Higuaín (Napoli - olasz), 22 Ezequiel Lavezzi (PSG - francia), 18 Rodrigo Palacio (Internazionale - olasz)
Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella

Nem csak Messivel, hanem egy egészen félelmetes támadószekcióval kell majd farkasszemet néznie Bosznia-Hercegovina védősorának - azon belül pedig Muhamed Besicnek. A Ferencváros védője az egyetlen, aki a magyar vagy a román élvonalban keresi kenyerét és részt vehet a világbajnokságon.

A mezőny leghosszabb nevű csapata rendelkezik a legrövidebb vébé-múlttal és a legfiatalabb FIFA-tagsággal: az alig 21 éve a világszervezethez csatlakozott válogatott először szerepel a földkerekség legfontosabb tornáján. Ezzel együtt komoly továbbjutási esélyei vannak. A kapus Begovic az angol élvonalban véd, a mezőnyben pedig többen is igazi sztárcsapatokban keresik kenyerüket: Spahic a Leverkusenben, Kolasinac a Schalkéban, Salihovic a Hoffenheimben, Ibisevic a Stuttgartban, Lulic pedig a Lazióban. A két legnagyobb csillag azonban kétségkívül a Roma középpályása, a korábbi luxemburgi utánpótlás-válogatott Pjanic illetve az angol bajnok Manchester City csatára, Dzeko. Ha nekik kijön a lépés, Bosznia-Hercegovina bárki dolgát meg tudja nehezíteni.

A bosnyák keret:
Kapusok: 1 Asmir Begovic (Stoke City - angol), 12 Jasmin Fejzic (Aalen - német), 22 Asmir Avdukic (Borac Banja Luka)
Védők: 7 Muhamed Besic (Ferencváros - magyar), 4 Emir Spahic (Leverkusen - német), 13 Mensur Mujdza (Freiburg - német), 5 Sead Kolasinac (Schalke 04 - német), 3 Ermin Bicakcic (Braunschweig - német), 15 Toni Sunjic (Zorja Luhanszk - ukrán), 6 Ognjen Vranjes (Elazigspor - török), 2 Avdija Vrsajevic (Hajduk Split - horvát)
Középpályások:
8 Miralem Pjanic (Roma - olasz), 16 Senad Lulic (Lazio - olasz), 23 Sejad Salihovic (Hoffenheim - német), 20 Izet Hajrovic (Galatasaray - török), 18 Haris Medunjanin (Gaziantepspor - török), 17 Senijad Ibricic (Erciyesspor - török), 10 Zvjezdan Misimovic (Kujcsou Renhe - kínai), 21  Anel Hadzic (Sturm Graz - osztrák), 14 Tino Susic (Hajduk Split - horvát)
Támadók: 11 Edin Dzeko (Manchester City - angol), 9 Vedad Ibisevic (Stuttgart - német), 19 Edin Visca (Istanbul BB - török)
Szövetségi kapitány: Safet Susic

Nigéria már évek óta nem az Okocha, Amokachi, Finidi, Yeboa, Kanu fémjelezte szupertechnikás csapat. A mostani keret legismertebb játékosai, Yobo (Norwich), Obi Mikel (Chelsea), Onazi (Lazio), Ambrose (Celtic), Moses (Liverpool), Odemwingie (Stoke) már sokkal inkább a robusztus, fizikailag kifogástalan afrikai vonalat képviseli. A fekete kontinens csapataitól némileg szokatlan módon a „szuper sasok" egyik erőssége a kapus: Enyeama négy évvel ezelőtt is remekelt, az idén pedig végre megkapta a lehetőséget egy komoly európai csapatban. Nem is okozott csalódást, komoly szerepet ugyanis játszott abban, hogy a Lille a harmadik helyen végzett a francia élvonalban.

Nigéria erőssége ezúttal is a támadószekció, Musa (CSZKA Moszkva), Ameobi (Newcastle), Emenike (Fenerbahce) és Odemwingie komoly tapasztalattal rendelkező remek csatárok - Stephen Keshi csapatának viszont várhatóan komolyan meg kell küzdenie a továbbjutásért a bosnyákokkal.

A nigériai keret:
Kapusok: 1 Vincent Enyeama (Lille - francia), 16 Austin Ejide (Hapoel Beer Seva - izraeli), 21 Chigozie Agbim (Gombe United)
Védők: 13 Juwon Oshaniwa (Asdod - izraeli), 5 Efe Ambrose (Celtic - skót), 14 Godfrey Oboabona (Caykur Rizespor - török), 6 Azubuike Egwuekwe (Warri Wolves), 22 Kenneth Omeruo (Middlesbrough - angol), 2 Joseph Yobo (Norwich City - angol), 12 Kunle Odunlami (Sunshine Stars)
Középpályások: 3 Ejike Uzoenyi (Mamelodi Sundowns - dél-afrikai), 10 John Obi Mikel (Chelsea - angol), 17 Ogenyi Onazi (Lazio - olasz), 15 Ramon Azeez (Almería - spanyol), 4 Reuben Gabriel (Waasland-Beveren - belga), 20 Michael Uchebo (Cercle Bruges - belga)
Támadók:
7 Ahmed Musa (CSZKA Moszkva - orosz), 23 Shola Ameobi (Newcastle United - angol), 11 Victor Moses (Liverpool - angol), 9 Emmanuel Emenike (Fenerbahce - török), 8 Peter Odemwingie (Stoke City - angol), 18 Michel Babatunde (Voliny Luck - ukrán), 19 Uche Nwofor (Heerenveen - holland)
Szövetségi kapitány: Stephen Keshi

Irán ezt megelőzően 1978-ban, 1998-ban és 2006-ban jutott ki világbajnokságra - ám nem alkotott maradandót. Várhatóan nem lesz ez másként Brazíliában sem, a papírforma alapján arra se nagyon van esélye, hogy továbbjusson a csoportjából. A keretből mindössze hatan játszanak Európában, közülük is kettő kapus. Davari kiesett a német élvonalból a Braunschweiggal, a következő szezonban már a svájci ezüstérmes Grasshoppersnél folytatja, míg Hagigi a portugál második osztályban véd a Covilhában. Rajtuk kívül csak csatárok szerepelnek még az öreg kontinensen. Érdekesség, hogy Dedzsagah a Fulhammel az angol, Dzsahanbahs a Nijmegennel a holland élvonalból volt kénytelen búcsúzni, míg Gucsannedzsed az angol, Sodzsei pedig a spanyol második osztályban szerepel a Charltonban illetve a Las Palmasban. A csapat vezére a spanyol Osasunában korábban hat évet lehúzó Nekunam. Érdekesség, hogy Carlos Queiroz helyet adott a keretben az Amerikai Egyesült Államokban, San José született Beitasurnak is.

Az iráni keret:
Kapusok: 22 Daniel Davari (Braunschweig - német), 12 Alireza Hagigi (Sporting Covilha - portugál), 1 Rahman Ahmadi (Szepahan)
Védők: 2 Hoszro Heidari (Eszteglal), 13 Hosszein Mahini (Perszepolisz), 20 Merdad Beitasur (Vancouver Whitecaps - kanadai), 15 Pedzsman Montazeri (Umm-Szalal - katari), 4 Dzsalal Hosszeini (Perszepolisz), 5 Amir Hosszein Szadegi (Eszteglal), 17 Ahmad Alenemeh (Naft Teherán), 19 Hasem Beikzadeh (Eszteglal), 3 Ehszan Hadzsszafi (Szepahan), 23 Merdad Puladi (Perszepolisz)
Középpályások:
6 Dzsavad Nekunam (Kuvait SC - kuvaiti), 14 Andranik Tejmurjan(Eszteglal), 8 Reza Hagigi (Perszepolisz), 11 Gaszem Haddadifar (Zob Ahan), 18 Bahtiar Rahmani (Fulad), 21 Askan Dedzsagah (Fulham - angol)
Támadók: 9 Alireza Dzsahanbahs (NEC Nijmegen - holland), 16 Reza „Gucci" Gucsannedzsad (Charlton - angol), 10 Karim Anszarifard (Traktor Szazi), 7 Maszud Sodzsaei (Las Palmas - spanyol)
Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz (portugál)

Az F csoport programja:

június 16.: Argentína - Bosznia-Hercegovina, Rio de Janeiro 01.00
június 16.: Irán-Nigéria, Curitiba 22.00
június 21.: Argentína-Irán, Belo Horizonte 19.00
június 22.: Nigéria - Bosznia-Hercegovina, Cuiabá 01.00
június 25.: Nigéria-Argentína, Porto Alegre 19.00
június 25.: Bosznia-Hercegovina - Irán, Salvador 19.00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: